110512_fotoskola_200

Koll på kompositionen

När tekniken börjar sitta och porträttbilderna ser hyfsade ut, då kan det vara läge att ta fotograferandet ett steg till. Det är dags att börja fundera på kompositionen.

– Var i bildrutan placerar du det som ska synas bäst? Och finns det saker i bakgrunden som du kan utnyttja för att förstärka bilden?, säger Jeanette Larsson, fotograf på Newsroom.

Ett sätt att tänka är att inte alltid placera människor precis mitt i bilden. Testa med att vrida kameran åt höger och vänster, se hur det ser ut när saker eller människor hamnar lite vid sidan av i bildrutan.

Ett annat manér som kan vara kul att prova är att leta efter element i bakgrunden som kan skapa diagonaler genom bilden, exempelvis en väg. Men använd det knepet med måtta.

– En vågad vinkel kan lyfta bilden, men det är lätt hänt att bilderna börjar ge ett sjösjukt intryck, eller att det ser ut som om folk ramlar in i eller ut ur fotot.

Och se upp för stolpar, träd och annat som sticker upp i bakgrunden, de kan ställa till det för fotografen. Hamnar de precis bakom ett huvud kan det ge intryck av en antenn upp från skallen, eller som om någon blivit spetsad av ett spjut.

Något annat tips?
– Att gå nära ger generellt ett bättre resultat än att zooma. Men det kan även bli en bra effekt om du går en bit bort, zoomar in ordentligt och har ett lågt bländarvärde. Det är så du får till kort skärpedjup (suddig bakgrund).

Lär dig mer
Ett sätt att lära sig mer är att bläddra i fotoböcker och tidningar.
Här är Jeanette Larssons tre favoritfotografer när det gäller komposition:
• Georg Oddner

• Mary Ellen Mark

• Lisa Thanner

För mer information, kontakta:
Jeanette Larsson, 031-712 40 16