#nofilter

Verkligheten trendar

Bilder är ett föränderligt medium, med trender som kommer och går. Men vad är det som gäller just nu?
Newsrooms fotograf Jeanette Larsson har tagit en närmare titt på fotografier som visar verkligheten i sin nakna, ostajldade charm.

Fotografi är en uttrycksform som är bra på att hylla och vårda mästarna, gamla Magnum-bilder och Henri Cartier Bressons streetfoto känns fortfarande märkligt moderna. Foto ligger samtidigt i spetsen för hur vi blir påverkade, via reklamskyltar, tidningsmagasin, webbsidor med mera. I reklam- och magasinsammanhang har vi vant oss vid att bilderna är snygga och stajlade på ett överdrivet förföriskt sätt, med undantag för manér som heroin chic, populärt på 90-talet, med fotografer som Corinne Day och modeller som Kate Moss, Jodie Kidd och Jaime King.

No filter – var som du är
Just nu är en av fototrenderna annorlunda. Befriande skulle man kunna säga. No filter är orden för dagen, åtminstone är det en riktning på Instagram där konstnärer som Stina Wollter och Adie Rose lägger ut bilder där stajlingen lyser med sin frånvaro. Trenden handlar om att visa upp verkligheten som den är. Celluliter och bilringar är en del av hur folk ser ut, varför får vi aldrig se det i flotta magasin? På Instagram har fotografer som vill förstärka sin image som lite bättre och lite mer äkta börjat märka sina inlägg med hashtagen #nofilter.

Se mer: @Stinawollter, @adie_rose

Fler trender inom foto
Här är några andra manér som ligger i tiden enligt bildbyrån Shutterstock.

  1. Detaljbilder tagna uppifrån mot en neutral bakgrund
  2. Modebilder med hippieinfluenser som är blommigt bohemiska.
  3. Naturmotiv med geometriska mönster.
  4. Metaller i olika former, det kan kan vara industriellt, retro eller futuristiskt.

Källa: http://www.socialamedier.com/tag/fotografi/

 

#nofilter