Mobilkameror i alla ära. Men för den som vill höja ambitionsnivån ett snäpp: en systemkamera gör ändå jobbet lite bättre. Lite mer meck att lära sig, men värt besväret. Kort skärpedjup till exempel.
För egen del var det en aha-upplevelse. Jag knäppte av bilderna enligt kvantitetsprincipen. Sedan letade jag igenom dem och hittade alltid – eller oftast i alla fall – några som stod ut tillräckligt mycket för att duga. Och ofta hade bilderna jag fastnade för en bestämd kvalitet: de hade en sjyst suddighet i bak- eller förgrunden. Det såg snyggt ut och fick även huvudmotivet att framträda bättre, när skarpa detaljer i bakgrunden blev lite mindre framträdande. Men hur det gick till hade jag ingen aning om. Jag var bara glad när det hände.
Efter flera år lärde jag mig knepet. Allt handlar om bländarinställningen, alltså regleringen av hur mycket ljus som kamerans lins tar in vid exponeringen. Bländaren har en skala som går från typ 2 till 22. Ju lägre värde desto mer ljus släpps in, och ju desto mer går det att få av det fina, korta skärpedjupet.
Håller du inte med? Är du en av dem som älskar när bakgrunden 30 meter bakom huvudmotivet är lika skarp som det du har i fokus? I så fall ska du göra tvärtom och skruva upp bländaren så högt du kan.
På någorlunda moderna kameror jobbar man enklast med bländaren genom att ställa in kameran i läget AV (Aperture Value), vilket innebär att du kontrollerar bländaren medan kamerans automatik anpassar slutartiden så att det funkar bra.
Ett annat sätt att utnyttja bländarförvalet är när du ska ta bilder på kvällen eller i dunkla utrymmen. Låga bländarvärden ger inte bara en snygg, soft bakgrund. Det gör även kameran mer ljuskänslig.
Med mobilen: Ungefär samma effekt går att fuska till med mobilens porträttläge. Det fungerar hyggligt bra, även om det inte ger samma kontroll och kvalitet som med en systemkamera.
Med Photoshop: Att fixa till ett kort skärpedjup i efterhand i Photoshop går också, och är många gånger ett effektivt sätt att få tråkiga bilder att se lite mer spännande ut. Det kräver dock lite handlag med programmet. Principen är att göra en snabbmask som täcker in allt i förgrunden. Därefter använder du filtret Gaussisk oskärpa på bakgrunden.