test

Omkörd av Facebook – sociala medier har satt sig i framsätet

I dagens förändrade medielandskap gäller det att vara på hugget på ett nytt sätt. Den gamla beprövade presskonferensen exempelvis, i dag är det oftast helt andra aktiviteter som gör att du syns.

Det är ungefär som med det handskrivna brevet. Först kom faxen, sedan körde e-posten och de sociala medierna om lika effektivt som när ångloken för 200 år sedan dundrade förbi landsvägarnas hästtransporter.
Inte lika personligt. Men snabbare, billigare och otroligt mycket mer bekvämt.
– En nyhet som tidigare släpptes till den församlade journalistkåren på en presskonferens har i dag flera arenor att välja mellan, säger Mona Höynä Carlsson, PR-konsult på Newsroom.
Ett aktuellt exempel är Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund som twittrade om sin avgång innan han höll presskonferens om saken.

Via sociala medier kan företag och organisationer lansera och hålla i gång nyheter med skarpslipad precision.
– Det handlar om att bygga upp en förväntan inför en nyhet, se till att rätt personer blir nådda och att göra det vid exakt rätt tillfälle.
Facebook är sedan ett utmärkt ställe att återanvända och sprida budskapen vidare.
– Livslängden på det du skapar blir längre. Dessutom är allt sökbart när det ligger ute på nätet.

För att nå ut ordentligt är det bra att agera i flera olika sociala medier och länka mellan dem. Bygg upp ett evenemang på Facebook, skriv något om det på Twitter och dela det på din egen webbplats och så vidare.
Sedan finns det ju en annan väg, för den som är tillräckligt känd. Ett framträdande i någon av tv:s talkshows är det ultimata sättet att nå ut med sitt budskap. Så bra att du antagligen kan hoppa över mötet med pressen helt och hållet. Programledaren, mån om att hålla den trevliga stämningen uppe, kommer att ge dig precis vad du vill ha. Ett tillfälle att framställa dig själv i en sjyst dager.