Preppa för 2017 med årets ord

Saker som händer under ett år sätter sina spår. Inte minst i språket, som fått en rad nya ord, skapade utifrån samtida fenomen.

USA: s blivande president till exempel, den 45 i ordningen. Han hade en speciell stil när han debatterade. The Donald påstod en massa saker varav en hel del verkade ha rätt risig täckning i verkligheten. Men han är inte ensam om att ha för vana att kasta ur sig saker lite på chans och nu har alla som gör likadant fått ett epitet att förhålla sig till: de har blivit trumpifierade.

Under sommaren drabbades så gott som varenda unge – även rätt många vuxna – av en epidemi i form av mobilspelet Pokémon Go. Till de flesta föräldrars glädje var den tydligaste symptomen att glåmiga och stelsuttna barn lämnade sina mörka datorkammare och gav sig ut på promenad i solen för att samla figurer i spelet. De gick på pokenad.

En annan trend i andra riktningen är preppare – människor som blivit så rädda för terror, krig, epidemier och annat hemskt att de börjat samla på sig konserver, batterier och stearinljus ifall något händer. De förbereder sig för att snabbt kunna springa ner i källaren, dra igen sina strålningssäkrade järndörrar och stanna kvar inomhus tills faran är över. Ordet är en försvenskning av engelskans prepper, bildat från verbet prepare.

Självklart har prepparna en dator installerad i källaren och är bara uppkopplingen tillräckligt bra, trots kärnvapenkatastrofen som härjar ovan jord, kanske de råkar hamna i en filterbubbla. Alltså att nätets sökmotorer analyserat deras internatvanor och som nu serverar tillbaka ett urval av banners, annonser och annan information som är skräddarsytt just för dem.

Nåväl, det här är bara ett axplock av de drygt 40 ord som är med bland det snart avslutade årets nya ord. Hela listan finns på http://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.html.