Skriva personligt – en enkel övning

Texter som mest bygger på fakta går att skriva utan större inspiration. Men så dyker de där andra typerna upp, de som ska få läsaren att ryckas med.

Det kan vara en blogg eller en inbjudan att skriva personligt i en branschtidning. Kanske en beskrivning av företagets mjukare värden på webbplatsen. Kort sagt, texter som ska åstadkomma mer än att leverera fakta som även ska väcka känslor.

Då räcker oftast inte branschens specialuttryck och paragraferna i Svenska skrivregler hela vägen fram. Det levande, personliga språket kräver träning och proffsskribenter tar då och då till inspirationskurer för att utveckla sig, eller för att knäcka skrivkrampen.

Här är en övning. Sätt dig i en offentlig miljö och iaktta. Sök efter saker som händer i det vardagliga. Fantisera om det du ser och anteckna, se till att få med intryck från alla fem sinnen. Samla det till ett kort manus. Läs, ändra, flytta runt meningar och se vad som händer. Ofta lyfter texten oväntat efter några ändringar och strykningar.

Sedan kan du prova att göra som bland andra David Bowie, Rolling Stones och poeten William S Burroughs – klipp ut ord och meningar och sortera om dem. Se om det blir några märkliga nya associationer.

Jobbigt att klippa? Ta hjälp av en cut-up-maskin på nätet: www.languageisavirus.com.
Lycka till.

Läs mer: Hundra huskurer mot skrivkramp av Rosemarie Eliasson. Används bland annat i vidareutbildning för journalister.

För mer information, kontakta:
Thomas Drakenfors, 031-712 40 14