Ljudet har stor påverkan på tittarens upplevelse av filmen. Tittaren har oftast större överseende med en dålig ljussättning och kameramissar än med en dålig ljudkvalitet.

Genom att planera inspelningen noga ser du till att få bästa möjliga ljud på plats.

En bra ljudinspelning är tydlig, har hög teknisk kvalitet och är fri från störningar som buller, brus och eko.

Det finns också olika sätt att förbättra och lägga till ljud under efterbearbetningen av filmen genom ljudläggning.

  • Ha ljudet i åtanke vid val av inspelningsplats.

Hur låter det på inspelningsplatsen? Om det är utomhus så kan trafikbrus, vind med mera störa inspelningen. Är det inomhusmiljö så fundera över rummets akustik samt om det förekommer störande ljud som fläktar eller annan elektronik. Om det ekar så kan du mjuka upp rummet med textilier och draperier.

  • Använd en bra mikrofon

Ljudupptagning kan delvis ske via kamerans inbyggda mikrofon men det räcker oftast inte.

Du kan använda en vanlig handhållen mikrofon eller fästa myggor på dem som ska höras. Då får varje person en egen ljudkanal vilket gör att man i efterhand kan anpassa ljudnivåerna och till exempel höja ljudet för en person som pratar lite svagare.

Du kan även använda dig av en mikrofonbom eller annan typ av riktad mikrofon.

Tänk på att ha rätt mikrofonavstånd, cirka 30 centimeter kan vara lagom.

  • Använd hörlurar

Ett riktigt bra ljud måste man lyssna sig till, så använd ett par riktigt bra hörlurar som stänger ute allt kringljud. Gör röstprov på de personer som ska prata och ställ in ljudet. Använd de manuella ljudreglagen och håll koll på att peakmätaren håller sig inom rätt nivå.

  • Justera ljudet i efterbearbetningen

Efter inspelningen kan du även justera ljudet under klippningen av filmen. När man arbetar med efterbearbetning av ljud till långfilm delas ljudet upp i dialog, tramp (ljud från människor, till exempel fotsteg), effekter (till exempel pistolskott), atmosfärer och musik. När det gäller enklare filmer lägger man sällan på effekter eller tramp i efterhand. Däremot kan man ha nytta av att lägga på atmosfärljud. Om du till exempel spelar in både ute och inne kan det vara väldigt olika bakgrundsljud vilket gör att klippen ljudmässigt kan kännas abrupta. Då kan du istället byta ut atmosfärljudet på hela filmen. Du kan antingen spela in ett eget atmosfärljud på plats eller ladda ner från till exempel soundly.com eller freesound.org

  • Musik förstärker känslan

En ytterligare möjlighet är att lägga musik på filmen, något som har stor betydelse för stämningen och vilken känsla du vill förmedla. Royaltyfri musik för användning i filmer kan du hämta gratis på Youtube eller köpa från till exempel epidemicsound.comaudiojungle.net eller extrememusic.com. I gengäld kan du då justera musiken själv.

Ibland använder man en så kallad voiceover, det vill säga berättarröst som du antingen spelar in själv i en studio eller beställer från onlinevoices.com

  • Ett tips på ett bra program för efterbearbetning av film där du kan arbeta med både bild, ljud och grafik och som är helt gratis är:

Davinci Resolve 16.

 

Foto: Michael Maasen