KLICKA IGÅNG FILMEN OVAN!

20-talet står för dörren, ett helt decennium med nya överraskningar som bara börjat rullas upp.

På Newsroom har vi spanat in i det nya årtiondets första år genom ett färgfilter. Varje månad i vår kalender har fått sin egen kulör, tolkad av vår fotograf Jeanette Larsson, med oss själva som objekt.

Räcker det inte med bilder? OK, här är ett soundtrack med en massa hits på det rätta temat. 

Så här ser vi på de olika färgerna (klicka på månaden så får du fram kalendern):

JANUARI

Nyanser av Newsroom. Färger påverkar våra känslor och sinne och en människa kan registrera över 2 000 olika nyanser. Färgens inflytande på vår hjärna används dagligen i marknadsföring oavsett om det är ett försök att påverka våra beslut eller att locka vårt intresse. 

FEBRUARI

Sobert svart. Svart symboliserar makt, auktoritet, styrka och stabilitet. Det är en sofistikerad färg som också står för sorg.

MARS

Konstnärlig turkos. Tålamod, lugn, harmoni och balans förknippas med turkos som också står för konstnärlighet. På sommaren kopplar Gun gärna av vid ett turkosblått hav.

APRIL

Gult är inte fult. Gult är den universella solsymbolen och associeras med optimism, glädje och energi. En färg som fångar vår uppmärksamhet samt skärper vårt minne och tänkande.

MAJ

Rasande rött. Energi, styrka, kraft, ilska, passion… För Leif är innebörden i den röda färgen mångbottnad. Den fångar snabbt folks uppmärksamhet, på både gott och ont. Eller som Lundell sjunger i låten med färgens namn: ”Rött som vin och vänskap och mat.”

JUNI

Skönt grönt. Grönt är en harmonisk färg som ofta symboliserar naturen och som vi förknippar med hälsa, ungdom, säkerhet och miljömedvetenhet. Ebba Grön var favoriterna i tonåren men nu spelar Jeanette hellre Green Onions med Booker T. & The M.G’s.

JULI

Svalkande blått. Svårt att se i ett dricksglas, men vatten har faktiskt en svagt blå ton. Snyggt, tycker Thomas, som gärna sjunker ner i sin favoritfärg. I västvärlden associeras blått med tro, jungfru Maria  och harmonilärans sänkta ters.

AUGUSTI

Glittrande guld. Den gyllene färgen guld kännetecknar hängivenhet och stor inspiration. En tid av förnyad kraft och självförverkligande.

SEPTEMBER

Brun balans. Brunt står för stabilitet och maskulinitet. “Efter 70-talets bruna plastmuggar, manchesterbrallor och gillestugor undvek vi varandra – länge. Först nu går vi åter ihop, herr Brun och jag”, säger Tommy.

OKTOBER

Lila lyx. Lila har alltid varit en kunglig färg men symboliserar också lugn, andlighet och fantasi. Som liten var Tant Gredelin Ericas favorit och en annan idol har varit Prince som många förknippar med låten Purple rain.

NOVEMBER

Grå betong. Grå återfinns på skalan mellan svart och vitt och har kallats för “sanningens färg”. Men särskilt populär är den inte. Undersökningar  visar att bara cirka en procent har just grå som sin favoritfärg.

DECEMBER

Vintrigt vitt.  Vit är en färg som står för ärlighet, renlighet och oskuldsfullhet men symboliserar också fred. Helena gör som Bing Crosby och drömmer om en vit jul.