”Staycation”, på svenska ”hemester” eller rentav ”Swemester” som det kallas för i kampanjandet för mobilt boende, är sommarens modeord. Men vad innebär swemestrande för vår miljö?

I Newsrooms arbete åt husbilsbranschen kring en rättvisare beskattning av nya husbilar, hänvisar vi bland annat till den webbaserade räknesnurran www.klimatsmartsemester.se. Den visar att husbilssemester är ett klimatsmart och jämförelsevis hållbart semesteralternativ.
– Med räknesnurran kan man mellan tummen och pekfingret beräkna det klimatavtryck som semestern ger beroende på semesteralternativ och form för det, säger Göran Björklund, PR-konsult på Newsroom och ansvarig för opinionskampanjen ”Husbilskampen”.
Räknesnurran är ett populärvetenskapligt projekt där olika delar ur akademien och forskningsvärlden – Chalmers Tekniska Högskola, Göteborgs Universitet med flera – samverkat kring den lättillgängliga presentationen.
Här kan du klimatberäkna din Swemester: https://klimatsmartsemester.se