Visst, det digitala tar över allt mer, men för den som vill göra ett verkligt handgripligt intryck som står ut från mängden är det print som gäller.
Här är några läckra effekter som bara går att göra i tryck.

Nej, man behöver inte ge sig på avancerad origami för att åstadkomma märkliga, roliga eller oväntade effekter som får trycksaken att sticka ut.
Här är några exempel som talar till flera sinnen – syn, känsel, lukt, syn – och som dessutom går att variera i det oändliga.

Pop-up
Pappersslöjd i den högre skolan, å andra sidan en 3D-effekt som står ut i verklig bemärkelse. Kräver en del handarbete i produktionen, men i rätt sammanhang kan det lyfta budskapet.

Doft
Doftlacker som avges när man skrapar eller gnider på ytan.
Lars Berghagens barnbok ”Den förtrollade ön” är ett klassiskt exempel.

Rörelse
Rörliga effekter kan skapas med snurrskivor eller dragstickor.
En instoppad snurrbar pappskiva med tryck får bilder i framsidans urklippta partier att röra sig, medan en dragsticka med text kan få budskapet att ändra sig på ett finurligt och tankeväckande sätt.

Lack, laminat och foliering
De har trendat ett tag nu – lack-, laminat och folieringseffekter. Det som förr mest handlade om att ge ytan ett glansigt eller matt utseende har utvecklats rejält på senare år, och erbjuder nu många spektakulära möjligheter.
Modern laminering kan till exempel ge en taktil effekt som vid beröring får ytan att kännas som sammet eller gummi, eller framhäva detaljer – genom partiell lackning – eller fås att glänsa med metall-lyster genom foliering.

Prägling
Prägling är när ett märke, mönster, logo eller text blir nedsänkt eller upphöjt på papperet, vilket ger ett exklusivt uttryck. Effekten åstadkoms med hjälp av klichéer i metall när en hane och hona pressas samman.