”Alla kan ju skriva”, menar en del. Men att formulera meningar som går att förstå är inte samma sak som att göra bra och medryckande texter. En som har knäckt koden för bra skrivande är amerikanske författaren Cormac McCarthy.

Han skriver inte om behagliga saker, tvärtom. Estetiken är många gånger kolsvart. Men det blir starka berättelser som stannar kvar i huvudet ett bra tag.

Cormac McCarthy är känd för att undvika offentligheten. Intervjuerna är sällsynta och enligt sajten Screencraft gillar han inte att umgås i litterära kretsar, han hänger hellre med ”biljardspelare, korthajar och forskare”.

Han är också känd för att undvika att komma med förslag på hur vi andra ska göra, men Screencraft har lagt ner ett gediget arbete på att leta upp de skärvor av tips som går att hitta i tv-inslag och intervjuer från tidningar som Rolling Stone, Wall Street Journal och New York Times.

Råden är nischade på konstnärligt skrivande, särskilt filmmanus, men här är tre tips som även funkar på typiskt brödskrivande.

• ”Jag tror på punkter, på versaler, på ett och annat kommatecken, det räcker.”
Alltså, krångla inte till det. Skriv det du vill ha sagt, var försiktig med utsvävningarna och försök förklara på ett rakt och enkelt sätt.

• ”Även om det du arbetar med inte blir precis sig som du hade tänkt så kommer det att underlätta nästa sak du ger dig på. Var öppen för vad som händer. Gör ett försök.”
Jo, det funkar faktiskt även för artiklar, pressreleaser, UX-writing etcetera. Tipset handlar om att du inte ska bry dig för mycket om det känns trögt och fel när du sätter i gång. Fortsätt ändå. För när du väl har lite text kommer du att märka att även ett dåligt utkast är lättare att jobba med än ett tomt papper.

• ”Din mest ansträngande dag på jobbet kan handla om att stirra på några myror som bär runt på brödsmulor.”
Tänker vi mer beskrivande text, där läsarna ska kunna leva sig in, är det just de där underliga erfarenheterna och iakttagelserna som får bokstäverna att börja leva. Anteckna det du ser när du är på plats, ha radarn påslagen och försök hitta saker som kan förstärka din berättelse.

Läs mer: Här kan du läsa hela Screencrafts lista. Men listan i all ära, läs hellre Cormac McCarthys egna texter. Blodets meridian och No country for old men exempelvis, två mästerverk som båda finns som e-böcker på Adlibris och Bokus. No country for old men finns även som ljudbok, och som film av Bröderna Coen.