Låt bli dammsugaren de närmsta dagarna. Och spar på elen där hemma.
Så lät det efter köldknäppen i månadsskiftet januari/februari, då landet fick elbrist och elpriset rakade i höjden.
Men det är inte första gången vi uppmanas att hålla igen.
Fast hur lät det då? Vi har kollat tonläget och utformningen på några resurssparande kampanjer från förr.

 1. Posten levererar…insikter
  ”Energin är inte outtömlig!” Året var 1974 och oljekrisen ett faktum. Dåvarande Postverket ville med denna skarpa formulering få oss att mana varandra till besinning med hjälp av gratis vykort. Fast inte utan att samtidigt slanta upp för portot förstås.
 2. Bli serie-bagare du med
  Från samma tid kommer dekal-arket med sparråd från statliga Energisparkommittén. På skarp signalfärg och med formen av utropstecken uppmanas vi ”vädra hastigt och effektivt”, ”duscha istället för bada” och ”baka mer på en gång”. Rättfram modernt tilltal som funkar lika bra ännu. Lättsamma illustrationer och det snudd på komiska typsnittet ger ett vänligt intryck.
 3. Ansvar bakom ratten
  Nånstans där 70- och 80-talen möttes uppmanade OK oss att värna både luften och samvetet. Gott syfte. Och säkert följde dekalens enkla utformning den grafiska manualen till punkt och pricka. Fast någon pulshöjare är det ju knappast.
 4. Med Musse Pigg-öron för en god sak
  Aftonbladets maskot Kluringen var en förr ofta förekommande figur i tidningen där den levererade diverse klokheter. Figuren var signerad mångsysslande illustratören Gerd Rissler, och hade anor tillbaka till 1940-talet. Kluringen kom till användning i en rad sammanhang. Som här – på dekalen ”Glöm inte ljuset”. En klassiker som fanns i många hem.
 5. Spar på statens personal
  En gång var telefonkatalogen en av landets tyngsta trycksaksproduktioner.
  I äldre upplagor fanns, förutom alla svenskars hemnummer, också korthuggna uppmaningar som skulle fostra herr och fru abonnent till god samtalshygien.
  Från rikstelefonkatalogen anno 1954 saxar vi följande karga budskap: ”Svara inte hallå!”, ”Tala tydligt!”, och svaret på den retoriska frågan Leker ni television i telefonen:
  ”Ja, det finns faktiskt de, som sätter taltratten upp mot ögonen, som om de där skulle få se den, de talar med. Mitt för munnen ska den hållas.”
  För den som kände sig hugad att störa telefonisterna vid storhelger fanns denna information. En omskrivning av det mer rättframma ”låt bli”.
 6. Bistra tider
  En föregångare till Energimyndigheten var Statens bränslekommission, som tillsattes 1917. I slutet av 40-talet rådde elransonering i Sverige och kommissionen skickade ut informationsbladet ”Spara ström”* till hushållen. Flera av råden är lika aktuella i dag: Släck belysningen i rum där ingen befinner sig, och Utnyttja ugnens eftervärme. Följande skrivningvittnar dock om allvaret: ”Har ni tillstånd att använda vattenvärmare får ni inte slösa med varmvattnet. Då riskerar ni att inte få ha denna förmån kvar.”