Oskarp… Oskarp… Oskarp… Ett snabbt klick på mobilens soptunne-symbol och dina blurriga bilder är väck för alltid.
Men vänta, det kan vara en kanonbild du raderar.
Här är sju exempel på oskärpa som fått vingar.
Googla på ”blurry photo” och du får hundratals tips om hur du rättar till misslyckade bilder: Skärper, fixar, justerar. Visst, oskärpa saknar egenvärde och är oftast oönskat. Men den kan också göra att bilden upplevs mer spontan. Eller adderar en drömlik stämning som inte går att återskapa i verkliga livet. Som om en händelse från den perifera utkanten av synfältet plötsligt klivit in i mitten och stelnat.
1) FADÄSEN SOM BLEV KLASSIKER
Nej, det var ingen vidare matchning han gjorde mellan sina ytterplagg och New York-vädret den där kyliga morgonen 1966. På väg från sin studio hade fotografen Jerry Schatzberg hämtat upp sångaren Bob Dylan. Efter att ha kryssat runt på måfå i Jerrys bil på jakt efter en lämplig miljö att plåta i blir lösningen en rustik tegelvägg i Greenwich Village.
Dylan poserar. Schatzberg plåtar. Bägge fryser.
Efter en stund är händerna så nedkylda att det är svårt att hålla kameran stilla. Fadäsen skapar oavsiktligt ett av rockens mest kända skivomslag då kreative Dylan väljer en av de oskarpa bilderna som omslagsfoto till sitt album Blonde on Blonde, för övrigt rockens första dubbelalbum. Tack vare det utvikbara konvolutet får fotot breda ut sig över fram- och baksida. Skivan blir en mångmiljonsäljare och oskärpan engagerar än i dag: ”Vilket är det dolda budskapet – egentligen?”.
https://popspotsnyc.com/blonde_on_blonde/
2) ÖGONBLICKET FRAMFÖR ALLT
Fotogiganten Henri Cartier-Bresson – känd för att leta exakt rätt ögonblick och aldrig manipulera bilder i efterhand – hade inget emot oskärpa, och tillskrivs citatet ”Sharpness is a bourgeois concept”. Ett exempel är bilden på konstnären Alberto Giacometti: Tempo, nerv, närvaro!
https://www.artsy.net/artwork/henri-cartier-bresson-alberto-giacometti
3) BILDER SOM VÄGRAR STÅ STILLA
En samtida fotograf som tar oskärpan till nya höjder är Olga Karlovac. Hon fångar dagarnas dunkel på ett sätt som för tankarna till David Lynch eller de mystiska stämningar som omhuldas i hauntology-kretsar*. En recensent beskrev det ”som om en poltergeist guidat kameran”.
https://aboutphotography.blog/blog/elsewhere-by-olga-karlovac
4) ATT SKAPA EN OUTSIDER
Ett suddigt foto som blivit ikoniskt är omslagsbilden till Lou Reeds album Rock ’n’ Roll Animal och togs under ett av Reeds framträdanden på Kings Cross Cinema i London.
”Fast egentligen var bilden rätt skarp”, berättade fotografen Mick Rock senare.
Felet som skapade blurret uppstod under ett provtryck och när Reed fick se misstaget sa han korthugget: ”…den måste vara omslagsbilden”.
Och så blev det. Vilket stärkte mytbildningen kring Reed som oberäknelig outsider.
https://en.wikipedia.org/wiki/Rock_%27n%27_Roll_Animal#/media/File:RocknRollAnimal.jpg
5) SKAKIG BILD, SKAKIGA TIDER
Ett av världens mest berömda oskarpa foton fångar ögonblicket då amerikanska trupper stormar Normandie 1944, signerat krigsfotografen Robert Capa.
https://www.nationalgeographic.com/premium/article/robert-capa-d-day-photograph
6) DE OÄLSKADE BILDERNAS VÄN
I ett kvartssekel har Sébastien Lifshitz samlat mer eller mindre oskarpa amatörbilder som han hittat på loppisar. Ett urval finns i boken ”Amateur” (se scrollningslisten under omslaget). Det till synes enkla och misslyckade kan vara mångbottnat.
https://en.artbooksonline.eu/art-14575
7) FRUSET ÖGONBLICK FRÅN BILDFATTIGT HEM
Som småbrukare under 1900-talet var det hårt slit på åker och i ladugård som gällde för mina farföräldrar. Extravaganser som fotografi, nej, det stod inte högt på dagordningen. Följaktligen är bilderna få.
En oskarp favorit föreställer farfar omgiven av två 30-talsdamer – farmor och sannolikt hennes yngre syster – i ett försök till konstnärlig symmetri. Blurret ger vardagsspexet en oavsiktligt mystisk underton.
Fotnot: *Hauntology = Koncept format av franske filosofen Jacques Derrida på 1990-talet, men som fått populärkulturell spridning inom musik, konst och litteratur i framför allt England. En bärande idé är att diffusa minnen och associationer från det förflutna – inte sällan av nostalgisk eller kuslig karaktär – ständigt ”hemsöker” vårt medvetande och försöker tränga upp till ytan.
Stora fotot: Slentrian-släng inte dina oskarpa bilder. En del förtjänar en andra chans.
(Adobe Stock, privat, med flera).