Det är ett återkommande uppdrag för en kommunikatör … en kollega ska plåtas för en uppdatering i sociala medier eller en pressrelease. Saker som brukar ske med blandat resultat. Här är några typiska misstag.

In med loggan. Jobbarkompisen har förhoppningsvis fixat sitt yttre och tagit på sig en representativ klädsel. Åtta gånger av tio ställs hon eller han sedan upp bredvid skylten med loggan på utanför kontorsporten innan mobilkameran får bränna av några rutor. Resultatet? En övertydlig och tråkig bild som andas ängslighet för att någon ska missa vilket företag det handlar om. Det får ju vara en rätt dålig pressrelease om inte läsaren fattar vilka ni är utan att varumärket är smetat över hela bilden. Försök hitta något snyggare.

Avklippta händer. Är inte kameran av proffskvalitet är det ofta bäst att gå rätt nära och göra en så kallad halvfigursbild – från midjan och uppåt. Se då till att personen inte står med armarna rakt ner så att händerna inte syns i bild. Det ser konstigt ut och ger ett avklippt intryck. Försök hellre få henne att göra något. Som att greppa kavajslaget, korsa armarna, eller vad som helst som gör att händerna kommer in i bildrutan.

Kapade fötter. Samma sak som ovan om du väljer att göra en helfigursbild, fast nu är det istället fötterna som tenderar att kapas av. Men även skorna ska gärna synas.

Tegelväggen. En klassiker när en oerfaren fotograf är i farten är att ställa upp den som ska fotograferas precis framför en vägg. Är väggen enfärgad kan det  funka, men av någon anledning väljer många typsiska röda tegelväggar som både ger en konstig färg i bakgrunden och skapar ett störande rutigt mönster. Ytterligare problematiskt kan det bli om blixten är påslagen, vilket kan ge fula slagskuggor. Välj hellre att ta bilden på en plats där det är mycket rymd bakom personen. Har ni inte ni möjlighet att ta er ut från kontoret? Då kan en hyfsat lång korridor göra jobbet. Dock kan det vara svårt att få till det rätta ljuset där.

Jobbig skärpa. Personen det handlar om ska vara i fokus i bilden, det är lika självklart som att ungarna är huvudattraktionen på skolfotot – inte skolan. Låt därför gärna bakgrunden hamna i ett suddigt kort skärpedjup. Detaljerna bakom stjäl annars uppmärksamhet från det intressanta. På en systemkamera är det lågt bländartal som skapar den rätta disiga bakgrunden. På en mobil får du fram det genom att använda förvalsinställningen porträtt.

Foto: Picjumbo.com, Pexels.