Rörligt fortsätter att vara en effektiv klickgenerator i sociala medier, och varje kommunikatör förväntas kunna hoppa in som företagets egen Coppola när det ska produceras video om allt från senaste kundeventet till olika uttalanden från vd:n. Gör så här.

Verktyget. Börja med kameran. Vad har du att jobba med? Har företaget någon typ av systemkamera kommer du rätt långt. Inte? Då kan en mobil funka. Finns ett stativ är det kanon. Annars får du helt enkelt se till att vara någorlunda stadig på handen.

Scenariot. Ska du bara skapa en stämning? Då kan du helt enkelt filma på. Fånga ett antal olika ögonblick som du senare klipper ihop. Men för mer substans behövs det intervjuer med en eller flera personer. Då gör du så här: Ställ dig framför den du ska intervjua. Be personen att titta lite vid sidan av kameran. Den saken är lättare om du har ett stativ: då ställer du in linsen så att den fångar överkroppen och huvudet, gärna med någon marginal ifall den du ska intervjua skulle röra lite på sig. Sedan placerar du dig lite vid sidan av kameran och skaffar ögonkontakt.

Intervjun. Var förberedd med ett antal rätt allmänna frågor. ”Vad heter du och vad har du för titel?” ”Var befinner vi oss?” ”Har du upplevt något speciellt här i dag?”
Handlar det om ett mer specifikt uttalande från vd:n – om året som gick, en ny storaffär etcetera – får du jobba fram frågor som ger ett inspel till det han eller hon vill få fram.

Ge instruktioner. I den här typen av filmer brukar reportern sällan höras i slutprodukten. Dina frågor klipps som regel bort. Därför gäller det att coacha de som talar så att de svarar utan att referera direkt till det du säger. Om du exempelvis ställer en fråga om han eller hon upplevt något speciellt på eventet, då funkar det inte om svaret börjar med ett kort och koncist ”Massor!”. Det krävs mer kontext i svaret, något i stil med ”Det jag tycker har varit mest spännande här var när …”.

Gör om. Var beredd på att behöva upprepa dig för att få ett användbart svar. Försök också att få den som talar att undvika långa haranger. Ett par meningar i taget är bättre, då blir det också betydligt enklare att klippa.

Inklippsbilder. Förutom intervjun behöver du annat material från miljön du befinner dig i. Folk som rör sig, detaljer på byggnaden eller från inredningen, med mera. Se till att få med dig mycket sådant tillbaka till klippbordet. Inklippsbilderna är inte bara till för att skapa närvarokänsla – de är också nödvändiga av tekniska skäl, för att skyla över skarvarna där du har klippt i intervjun.

Mikrofoner. Här finns mängder med både rätt dyra och hyfsat överkomliga grejer. Bara en vanlig mobil? Det kan gå om du inte har alltför höga krav på kvaliteten, och om miljön inte är alltför stökig. Ditt vanliga headset går till nöds att använda som mikrofon: koppla in det och håll fram lurarna som en reportermick mot den som talar. Se dock till att din hand inte kommer in i bilden. Men bättre resultat får du om du använder en systemkamera, eller någon typ av filmkamera, plus en separat mikrofon som är gjord för filminspelning. Trådlösa, små mikrofoner – så kallade myggor – som fästs i skjortan eller kavajen på den som ska intervjuas är smidiga att jobba med. Där finns det prisvärda varianter som jobbar ihop med olika appar i telefonen. Använder du en sådan app får du sedan synka det bättre ljudet från appen med hjälp av upptagningen från kamerans egen mick. Synka ljud från två olika källor manuellt? En utmaning, särskilt om du har mycket material att hantera. Betydligt enklare blir det om du har ett filmredigeringsprogram som kan göra det åt dig. I programmet PremierePro handlar det i princip bara om en knapptryckning.

Bakgrundsmusik. Dina favoritlåtar med Charli XCX, Benjamin Ingrosso eller Abba … tyvärr. Om du har tänkt att sprida din film utanför kontorets väggar sätter upphovsrätten stopp, och det kan bli kostsamt om du struntar i den. Men lugn. Det finns gott om royaltyfria låtar att få tag på. Sajten Pixabay, till exempel. Där kan du ladda ner musik i en rad olika stilar.

Längden. Som i många andra mediala sammanhang gäller devisen less is more. En minut är rätt lång tid på Linkedin. Håll dig gärna under det.

Foto: Tima Miroshnichenko, Pexels.