Fenomenet “rickrolling” är ett klassiskt skämt på Internet som går ut på att du genom att trycka på en länk som du tror går till något viktigt i stället blir lurad att se musikvideon till Rick Astleys hitlåt “Never gonna give you up” från 1987.

Det hela uppstår på forumet 4chan där en administratör lurade användarna genom att ordet egg automatiskt byttes ut till duck. Eggroll blev duckroll. Därför kallades sedan fenomenet med Rick Astley för rickrolling.

Det är också på forumet 4chan som den första rickrollningen äger rum, i maj 2007. En länk som ska gå till en trailer för spelet Grand Theft Auto IV leder i stället till Rick Astleys hitlåt “Never gonna give you up” på YouTube. Miljontals människor blir rickrollade.

Fenomenet fortsätter som ett aprilskämt och den första april 2008 går alla länkar på YouTube till Rick Astleys låt. Vid 2008 års MTV Europe Music Awards ledde en onlinekampanj till att Rick Astley utsågs till “Best Att Ever” trots att han ursprungligen inte ens var nominerad. I november 2008 hade “Never Gonna Give You Up”-videon på YouTube över 20 miljoner visningar och Rick Astley blev inbjuden till tv-intervjuer för att prata om sitt pånyttfödda kändisskap.

Den 20 februari 2009 hackar en student Göteborgs kommuns skolnät och över 60 000 användare möts av Rick Astley vid inloggningen.

Skämtet har sedan fortsatt och låten förekommer i en rad olika sammanhang. Det finns även mängder med klipp där olika personer gör läppsynkroniserade framträdanden med låten. Bland annat har Barack Obama blivit rickrollad genom att man klippt ihop ord från hans tal till Rick Astleys låt.

Skämtet har även använts i Sverige, senast i oktober 2021 då deltagarna på en klimatkonsert i Stockholm oväntat fick se Greta Thunberg uppträda med Rick Astleys låt. Ett klipp som visades på nyheterna och som nu har närmare 40 000 visningar på Youtube.

Andra kända internetskämt som blivit virala kan du se på Internetmuseet, där det finns många svenska exempel. Ni minns kanske klassikern “Vem vare egentligen som kasta?” som det gjordes många varianter på.