Foton i nyhetsbrev, tidningar etcetera – ofta är det människor som ska plåtas.
Här är några saker att tänka på när du tar bilderna.

Upp- eller nerifrån. Det typiska sättet att framhålla bildmässigt att någon har makt är att ta bilden något nerifrån, så att personen får ett von oben-perspektiv i bilden. Tvärtom ger det ett intryck av underlägsenhet att bli fotograferad uppifrån. Så om du exempelvis är en lång man som fotograferar, se då till att kvinnliga ledare inte konsekvent blir fotograferade uppifrån.

Händer och fötter. Händer är uttrycksfulla och kan ge extra skjuts åt fotot, och det kan se konstigt ut utan dem. Exempelvis om du tar en bild från midjan och uppåt. Försök då få personen att göra något med händerna, så att de kommer innanför bildramen. Be personen göra gester, greppa i kavajslaget, eller något liknande. Det kan dock bli lite krystat, så prova flera varianter som du har lite att välja bland när du går igenom bilderna. Samma problem kan dyka upp med fötterna, vilket är att typiskt nybörjarfel: allt är med, ända ner till smalbenen eller anklarna. Men där tar det slut, vilket ger ett amputerat intryck. Går det inte att få med mer? Satsa då hellre på en halvfigursbild.

Positionen. Ska du ta en bild på en stillastående person, rakt framifrån, ger det ofta ett statiskt och trist intryck. Ett trick för att komma runt det är att be dem vrida sig lite grand, men med blicken kvar in i kameralinsen. Handlar det om två personer som ska avbildas, låt dem då göra något ihop. Kanske att de står och diskuterar, tittar på varandra och gestikulerar lite.

Ljuset. Egentligen är det grundläggande för allt som har med bilder att göra … var kommer ljuset ifrån? Vilket håll, och vilken ljuskälla? Går du ut en solig dag kan det vara frestande att ställa sig mitt i skenet. Men de som ska bli avbildade får det jobbigt med anletsdragen när de ska stirra in i det starka ljuset. Och vrider du på dem blir det lätt konstiga skuggor i ansiktet. Så placera hellre personen i en skugga.
Väljer du att ta bilden inomhus kan även kontorsljuset vara en utmaning. Försök hitta en plats där dagsljuset kommer in. Ett annat sätt kan vara att leta upp en vanlig lampa på stativ som flyttar till platsen där du ska ta bilden och riktar mot personen. Ett tips från proffsfotograferna är att ha med en liten ficklampa ut på uppdrag. Blixt? Ja, det kan bli lyckat om du är bra på att använda den. Men det kan också bli lite väl ljust, och med märkliga slagskuggor bakom objektet.

Foto: Hamann La, Pexels.