Sedan de sociala medierna slog igenom har vi alla blivit något av fotografer. Men det krävs mer än att trycka på knappen på mobilen för att få till en bra bild. Ska den användas professionellt behöver den som regel fixas till i exempelvis Photoshop.
Photoshop är ett program med oändliga möjligheter som kan verka rätt oöverskådligt för en nybörjare. Många av finesserna används främst av avancerade studiofotografer, där kraven är enorma. För den som jobbar med mer vardaglig content för hemsidor, nyhetsbrev, kund- och personaltidningar eller dagspress går det att klara sig med några få verktyg i programmet. Här är tre som du bör känna till.
Bildstorlek: Börja alltid här, med att granska att bilden är tillräckligt högupplöst. Ska den publiceras på webben räcker det med en upplösning på 75 pixlar per tum (PPI), ska den tryckas ska den vara på 300 PPI. Plus att den måste har en bredd på rätt antal centimetrar för att klara att visas på en rejäl skärm eller dras upp till någorlunda storlek på en tidningssida. Då bör den vara åtminstone cirka 20 centimeter bred. Klicka i rutan “Ändra” och ställ in rätt storlek.
Är bilden inte tillräckligt stor kan du även förstora den här. Men du får inte in mer grundinformation i filen, och bristerna syns bättre ju mer du förstorar. Är det en bra kvalitet brukar det dock fungera att dra upp den cirka 50 procent utan större problem.
• Sökväg i programmet: Bild →Bildstorlek.
Kurvor: Efter att ha ställt in storleken är det dags att se över ljuset och färgerna i bilden. Ett vanligt sätt är att använda verktyget Kurvor. I programmet presenteras en kvadrat med ett diagonalt streck. Använd muspekaren för att dra i diagonalen och påverka ljusförhållandena. Drar du den uppåt blir bilden ljusare och tvärtom. En tumregel är att forma diagonalen till ett svagt S.
En annan finess med det här verktyget är de tre pipett-symboler som visas i nederkanten. Med dem går det att ställa in svärta, vithet och gråhet.
Pipetten för svärta är längst till vänster, den för vithet längst till höger. Gråskaleinställningen är i mitten. För att använda exempelvis inställningen för svärta klickar du på den pipetten och söker sedan upp den mörkaste delen i bilden. Fotot ställs då om så att partiet du klickat i blir kolsvart. Samma sak med vithetspipetten. Ibland blir det dock lite väl stark effekt med pipetten. Kontrasten i bilden kan öka för mycket.
Pipetten för gråhet är ett bra verktyg för att fixa till konstiga färger i bilden, exempelvis har överdriven gulhet och andra färgstick en tendens att försvinna om du hittar en bra grå punkt att klicka i.
Det går även att gå in på de olika färgkanalerna. Klicka i rutan Kanal: RGB och välj den färg du vill laborera med: Röd Grön eller Blå. Tar du exempelvis den röda kanalen blir bilden rödare om du drar uppåt grönare om du drar neråt. Den gröna kanalen fungerar tvärtom, det blir grönare om du drar uppåt, rödare neråt. I den blå kanalen blir det blåare uppåt, gulare nedåt.
• Sökväg i programmet: Bild →Justeringar→Kurvor.
Oskarp mask: Är bilden lite disig kan verktyget Oskarp mask göra underverk. Sätt tröskelvärdet på 5. Jobba sedan med parametrarna Mängd och Radie. För en bild som ser rätt bra ut – som bara ska få en aning mer skärpa – är en radie på 2 till 3 lagom. Sedan kan du dra upp mängden tills du tycker att det blir okej, men ett värde på cirka 70 till 80 brukar vara lagom. Drar du över 100 kan fotot börja se något sönderfrätt ut. Men testa dig fram. Är bilden riktigt suddig kan det exempelvis vara effektivt att jobba mer med radien än med mängden.
• Sökväg i programmet: Filter→Skärpa→Oskarp mask.