Öppningsgraden snittar runt 35 men når ibland hela 50 procent. Branschorganisationen FKG har hittat ett framgångsrecept för sina redaktionella nyhetsbrev. Vi pratar strategi med Gabriella Virdarson, kommunikationsansvarig.
Hallå där, Gabriella Virdarson på FKG, branschorganisationen för Skandinaviens leverantörer till fordonsindustrin. Hög öppningsfrekvens och upp till 250 unika klick per nyhetsbrev. Hur har ni nått dit?
– Vi håller rätt bra koll på vilka områden som intresserar våra medlemmar. Dels genom täta kontakter, dels genom vår undersökning Vägvisaren, där vi löpande tar pulsen på branschen. På så sätt kan vi skapa en bra blandning mellan de här intresseområdena och andra nyheter. En annan viktig sak är den återkommande strukturen på själva nyhetsbrevet. Den är tydlig och enkel. Läsarna känner igen sig och vet vad de kan förvänta sig av de olika delarna.
Era redaktionella nyhetsbrev går ut till 1 300 mottagare varannan vecka. Hur tänker ni kring utgivningstakten?
– Den hänger delvis ihop med mängden material. Efter att ha testat oss fram bestämde vi oss för fyra texter per nyhetsbrev. Med månadsutgivning hade vi behövt dubblera antalet texter per utskick. Förutom sämre aktualitet skulle så många texter i ett svep kännas väl mastigt. Det tror jag att vi skulle förlora läsare på. Hög utgivningstakt och färre texter per gång är en viktig del av framgångsreceptet.
Mellan de redaktionella nyhetsbreven skickar ni varje fredag dessutom ut ett kortfattat veckobrev i mer lättsam form. Berätta.
– Det stämmer. För produktionen av det redaktionella nyhetsbrevet, som förutom medlemmar också går ut till media och beslutsfattare, anlitar vi professionella skribenter med branschkunskap som skriver journalistiskt.
De sköter också redaktörskapet, medan vi har övergripande koll, korrekturläser och slutgodkänner allt material.
Texterna till det kortare veckobrevet skriver vi själva. Det går enbart ut till medlemmar, och här är det snabba puckar som gäller. Vi sitter inte och filar på språket. Tonen är informell och familjär. Här berättar vi på kansliet om vad vi har på gång, bjuder på reflektioner och spaningar – högt som lågt. Det är som en konstant dialog, där tanken är att minska gapet mellan oss och medlemmarna. Ofta slänger vi ut frågor i stil med ”vi tänker så här, vad tycker ni?” Det är uppskattat och fungerar samtidigt som en indikator kring genomslaget. Våra båda nyhetsbrev fyller olika funktioner men kompletterar varandra väldigt bra.
Hur ser återkopplingen ut?
– Dels får vi en del mejl och telefonsamtal, men framför allt hjälper nyhetsbreven till att få igång diskussioner när vi är ute och träffar medlemmar. De är en väldigt bra dörröppnare.
Några ämnen som berör läsarna extra mycket?
– Frågor om affärsvillkor. FKG har länge drivit opinion mot långa betaltider. En del jättar i branschen utnyttjar sin storlek för att förlänga betaltiderna till sin fördel, medan våra medlemsföretag får agera bank med likviditetsproblem som följd. Det ämnet väcker alltid känslor och engagemang. Dessutom berör det alla medlemmar, stora som små.
På plats nummer två kommer texter om branschkollegor och hur de hanterar olika situationer. Även om företag är konkurrenter finns en djup känsla av samhörighet. Man gläds åt varandras framgångar och strävanden, vilket styrker känslan av FKG som en familj.
Bild: Gabriella Virdarson (foto: Jeanette Larsson Winerö)