Att tillgänglighetsanpassa dokument – en god sak som verkar enkel i teorin, men kan bli en rejäl utmaning för den ovane.
Newsrooms Gun Rosendahl har arbetat länge med tillgänglighetsanpassning.
Här delar hon med sig av tips, idéer och saker att undvika.

Tillgänglighetsanpassning av dokument är avgörande för att säkerställa att alla, inklusive personer med funktionsnedsättningar, har tillgång till innehållet.

Vilka är de vanligaste felen?
Många dokument saknar korrekt taggning, vilket gör det svårt för skärmläsare eller andra hjälpmedel att tolka innehållet. Ett annat vanligt fel är att tabeller inte är skapade på rätt sätt. Vidare ska alla betydelsebärande bilder förses med en så kallad alt-text. Det är en beskrivande text som främst ska hjälpa synnedsatta att tolka bilder. Ibland får jag medskickade förslag som är alldeles för långa eller där man bara kopierat bildtexten.

Tar tillgänglighetsanpassning lång tid?
För den som är ovan är det mycket att tänka på. Sedan beror det förstås på omfattningen: sidantalet, mängden tabeller, bilder och grafik som behöver speciell hantering med mera. Tidsåtgången varierar också med hur väl förarbetat dokumentet är från början.

Dina bästa tips?
Tänk tillgänglighetsanpassning redan när dokumentet skapas. Där finns mycket tid att spara jämfört med att rätta till felen i efterhand. Strukturera dokumentet med rubrikstilar (H1, H2, H3) för att skapa en logisk ordning. Detta hjälper skärmläsare att navigera i dokumentet.
Andra grundläggande saker är att undvika text i liten grad eller med för tajt radavstånd, liksom färgad eller negativ text på färgade bakgrundsplattor. Om färgade plattor behövs, tänk på att göra kontrasten mellan text och bakgrund tillräcklig hög. Ett enkelt knep är att göra sidan svart-vit eller gråskalig och se om texten framträder skarpt och lättläst.
Layouten bör vara ren, enkel och logisk. Det betyder till exempel luft, inte för långa stycken och tydliga rubriker. Hellre återhållsamt och traditionellt än häftigt.

Något speciellt kring bilder?
I layoutstadiet är det bra att placera bildtexter i nära anslutning till bilder, gärna undertill. Tänk på läsordningen så att bilden hamnar på en vettig plats även för den som lyssnar på sidan. Finns bildtext bör alt-texten komma alldeles före denna. När det gäller alt-texter är det bra att vara kortfattad, 150 tecken är ett absolut max. Om en bild endast är dekorativ bör den markeras som sådan, så att skärmläsare kan hoppa över den.

Intresserad av att veta mer? Kontakta oss på info@newsroom.se eller 0709-92 33 86