I journalistiska texter är det rätt tabu. Men även inom typisk copywriting och information blir det sällan bra när du skriver smörigt och übersäljigt. 

En text som ska nå ut till läsarna – det finns en rad saker som gör att det funkar bättre.
Trovärdigt skriven är grundläggande. Humor kan vara bra i många sammanhang, men inte i alla och alltid i väl avvägda doser.
Säljigt och kommersiellt? Toppenbra! Eller nej … det är det ju sällan.

Skjuter över målet
Men av någon anledning är det många som tror att det är genom att ta till överord och gärna nämna företagsnamnet några extra gånger som man får läsaren intresserad och sugen på att kasta sig på telefonen och beställa något.
Det översäljiga språket åstadkommer dock sällan vad det syftar till. Istället får det många att undra vad som döljer sig under den glansiga fernissan: ”Kom och köp vår fantastiska produkt. Den botar sjukdomar, ökar prestationsförmågan och förlänger livet!” Tankarna går till forna tiders kvacksalvare med hemgjorda tinkturer. Även om det var exakt så Coca-Cola startade – enligt Wikipedia handlade John Pembertons tidiga säljpitchar om att drycken botade morfinberoende, matsmältningsbesvär, nervsjukdomar, huvudvärk och impotens – funkar det inte lika bra i alla sammanhang, särskilt inte för den som har en mer seriös produkt på gång.
Det som verkligen får folk att tända till och ta upp plånboken är istället när saker blir föremål för trovärdiga texter, gärna skrivna av professionella skribenter som behärskar hantverket och konsten att paketera ett budskap på ett trovärdigt sätt. Sanningen säljer, eller hur man ska uttrycka det.

Trovärdighet vinner
Så kan du få en reporter att hugga på en välskriven och vederhäftig pressrelease har du verkligen fått till det.
Vill du få din kommunikation läst: skriv trovärdigt. Håll dig till det som går att belägga. Lyft gärna fram positiva saker men överdriv inte. Kan du verifiera dina påståenden med fakta eller siffror är det ännu bättre
Sköt det snyggt, och bli läst.