Oneness, eller enhet på svenska, är temat för en serie kortfilmer som brittiska fotografen Martin Parr producerar löpande för BBC One sedan 2017. Filmerna skildrar människor som gör saker i grupp – allt från att typ snorkla i diken till att rädda livet på folk som gått vilse eller köra drönare tillsammans.

Alla har samma upplägg: en grupp träder fram, fryser någon sekund i en pose innan de skingrar sig framför kameran. Det är humor, på gränsen till lyteskomik, men gjort med värme och sympati. Budskapet tycks vara lite dubbelt. Å ena sidan markerar det att BBC One är en public service-kanal, en medieaktör till för alla oavsett intressen, läggning, politiska åsikter hudfärg eller annat. En kanal, ett folk … BBC One.

Det är inte svårt att tänka in den pågående Brexit-debatten i budskapet, en följetong som har skurit landet i tu. Vem som än tar hem segern får andra halvan emot sig. Kul filmer i alla fall, flera av dem finns att se på Martin Parrs hemsida.

Och om någon får mersmak av Parrs stil pågår en  stor utställning – Only Human på National Portrait Gallery fram till den 27 maj.

Utställningen visar stillbilder på människor runt om i Storbritannien, från vanliga Svenssons till överklass.

Också här är en snäll humor hela tiden närvarande. Det är kul och upplyftande, men ändå rätt ofjäskigt. Kameralinsen väjer inte vare sig för det snygga och släta eller det skrynkliga och skavda. Även BBC:s Oneness-filmerna visas nonstop på en skärm i utställningen.