[av_image src=’https://www.newsroom.se/wp-content/uploads/2019/06/190619_Alexander_Mahmoud.jpg’ attachment=’6409′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’][/av_image]

[av_heading heading=’Fotografi är minnen – inte konst!’ tag=’h3′ style=’blockquote modern-quote’ size=’28’ subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”][/av_textblock]

[av_two_third first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Vi sätter fokus på Alexander Mahmoud, frilansfotograf knuten till DN som bland annat blivit nominerad till Stora journalistpriset 2015 och 2018.

Går det att säga något objektivt om vad som gör en bra bild, eller är det mer en känsla?

– Hmm. Jag tycker att det handlar mest om känsla. Antingen ska du känna något direkt, och den känslan ska vara ganska omfattande, eller så är det en bild du går tillbaka till om och om igen.

Är det framför allt nyhetsbilder du tänker på?

– Främst ska fotot funka som ett minne. Så, nej, en bra bild behöver inte vara en nyhetshändelse.

Anders Petersen* lär ibland nöja sig med en enkel fickkamera även för mer avancerade uppdrag. Du verkar inte heller haka upp dig på tekniken?

– Exakt, tekniken är sekundär. Det är en gammal sanning att den bästa kameran är den du har med dig. Själv tänker jag mycket på att den ska ligga rätt i handen. Kameran är din förlängda arm och det är viktigt att har en som du trivs med.

Vad använder du?

– Lite olika. Jag kör med allt från min Iphone och en liten Fuji till en av Nikons dyrare modeller.

Är det någon annan utrustning du alltid har med ut på jobb?

– Som fotograf för du en kamp med ljuset. När bilderna blir dåliga beror det ofta på att du inte har tillräcklig med ljus. Därför gäller det att ha bra blixtar och bra optik, plus att jag brukar ha med mig ficklampor för att lysa på saker jag ska fotografera, om det behövs.

Gäller det där med att inte bry sig för mycket om tekniken även resultatet, exempelvis om skärpan inte riktigt är med?

– En suddig bild kan också vara bra, absolut.

Brukar du själv ta suddiga bilder?

– Ja, jag är inte så bra på fokus, så ibland blir det missar. Men det brukar funka ändå.

Fixar du till dem i Photoshop?

– Mer grundläggande saker kan man göra, som kontrast, exponering och lite skärpa. Men i reportagefoto ska det ju vara så äkta som möjligt, bilden ska återspegla verkligheten.

Hur kom du in på fotografi från början?

– När jag gick på gymnasiet var det egentligen radio jag ville jobba med. Men så köpte min kompis en systemkamera som jag fick testa. Den låg jättebra i handen. Efter det ville jag bara fotografera.

Du blev liksom frälst?

– Ja, verkligen.

Har du några förebilder som fotograf?

– Jag har mycket uppdrag för Dagens Nyheter, så jag jobbar med mina förebilder … alla fotografer på DN.

Kommer du från en konstnärlig familj?

– Nej, jag är den första som håller på med något sådant här, vad jag vet. Pappa höll i och för sig på lite med teater i Egypten när han var i tonåren. Men mina släktingar hemma i Småland driver restaurang. Det är mest husmanskost, som raggmunk med fläsk och isterband … jättegott.

En del tvistar om ifall fotografi kan kallas konst, vad säger du?

– För mig är fotografi minnen och inte konst, ett fångat skeende. Och ett vackert fotografi står för sig själv, det är något unikt som är svårt att sätta in i en kategori. Vilket jag tycker är skönt.

Fakta: Alexander Mahmoud

Ålder: 28 år.

Bor: Husby, Stockholm.

Lyssnar på: Nina Simone.

Läser: Sven Lindqvist.

Kör: Volvo V60, 2017.

Aktuell: Som en av årets sommarpratare i P1. Alexander Mahmouds program sänds den  25 juli.

*Anders Petersen är en känd svensk fotograf, född 1944, som bland annat tagit mycket bilder på människor i gatumiljöer. Hans bok Café Lehmitz (1978) som skildrar människorna på en bar i Hamburg är något av en klassiker. Har också tagit omslagsbilden till sångaren Tom Waits album Rain Dogs.
[/av_textblock]
[/av_two_third]

[av_one_third min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Fyra goda råd från Alexander

Alexander Mahmouds bästa tips till den som vill bli bra på att fotografera

  • Fotografera varje dag, oavsett vilken typ av kamera du använder.
  • Var inte för blyg med din kamera. Våga ta plats, säg vad du vill att folk ska göra på bilden.
  • Prova dig fram, testa alla möjliga stilar och försök hitta det du helst vill göra. Själv har jag gjort allt från kökskataloger till skolfoton, det är jättebra att ha provat.
  • En mycket bra övning är att ta gruppbilder på familjen. Det är en av de absolut svåraste typerna av bilder att lyckas med.

Horace drabbas av skrattanfall

En av Alexander Mahmouds mest kända bilder är på Kristina Lugn och Horace Engdahl i Gamla stan i Stockholm, efter att Svenska Akademien haft mötet där det bestämdes att 2018-års Nobelpris i litteratur skulle läggas på is.

Se fler av Alexander Mahmouds bilder
[/av_textblock]
[/av_one_third]