Bra copytexter och välskriven journalistik kräver koll på stilistiken. Skrivregler? Ja, dem bör du känna till, men minst lika viktigt är det att hitta ett sväng i språket. Annars är det svårt att få läsarna med sig. Men med några rätt enkla knep kan du föra in lite spänst i annars hopplöst torra och tråkiga texter. Här är några klyschor som varje skrivarkurs bör lära ut.

Använd aktiva verb. Björn avgjorde matchen är (oftast) bättre än matchen avgjordes av Björn. Verner lagade middagen är bättre än middagen lagades av Verner.

Skriv inte “man”. Inte för ofta i alla fall. Försök att skriva in jag, det, tennisspelaren, kocken eller vi istället. Börjar man med man blir det lätt man över allt. Ett par man per artikel är okej, men ju färre desto bättre. Det brukar vara rätt lätt att gå över en text i efterhand och byta ut en massa man mot mer tydliga pronomen eller titlar.

Kill your darlings. Går ut på ungefär följande: Den där bra formuleringen som du är så där extra nöjd med, den är det ofta bara du själv som tycker är riktigt bra. De flesta andra tycker att den är korkad. Regeln får brukas med mått och sans. Det är lätt att bli överdrivet självkritisk, att den som skriver börjar tycka att allt är kasst och sågar sönder sina texter.

Ingressen. Här finns det olika skolor. En går ut på att ingressen är självständig, att allt som skrivs där går att upprepa i huvudtexten. Enligt en annan uppfattning är ingressen helt enkelt en början på texten: ingress och text hänger ihop, texten bara fortsätter efter ingressen.

Men för båda ståndpunkterna gäller att ingressen ska vara snärtig och locka till läsning. Det är i ingressen läsaren fångas eller överger texten. Idealingressen är uppbyggd av tre meningar enligt principen tes, antites och syntes. En del beskriver det som en trestegsraket som fyras av, far iväg och exploderar.

Säger, är bättre än menar. När du citerar kan du med fördel strunta i att variera dig när det gäller om folk säger, menar, konstaterar eller slår fast saker. Säger tål att upprepas. Undvik menar.

Mer info: Deckarförfattaren Elmore Leonard har sammanfattat det mesta en skribent behöver veta i boken Elmore Leonard’s Ten Rules of Writing. Finns på Amazon för runt 150 kronor.