Efter det inledande amerikanska primärvalet var det många som började oroa sig. Hur uttalade man egentligen det där namnet? Alltså det märkliga, svårforcerade efternamnet på borgmästaren i South Bend i Indiana, han som vann omgången i Iowa. Tänk om han skulle bli president? Då skulle vi vara tvungna att lära oss säga … Butti … Booti … what? 

Vokaler och konsonanter har liksom staplats på varandra på ett besvärligt sätt, lika svårt för amerikanerna som för oss svenskar. Samhällsmagasinet Fokus föreslog uttalet ”buddha-judge”. Hyggligt bra, men rimmade ändå lite halvdant med hur namnet skrivs fonetiskt – ’bu:tId3Id3 – och hur Pete själv säger. A:et i Buddha och u:et i judge borde väl vara ”i”?

SVT kom lite närmare med boot-edge-edge. En rekommendation som Pete själv körde med på klistermärken han låtit trycka upp för att hjälpa folk på traven, exempelvis Donald Trump som gjorde en grej av att han inte fixade det.

Newsrooms eget råd är att uttala det bod-i-jitch. Orkar du jobba på det? Testa att skjuta in ett d så blir det ännu bättre: bod-i-djitch.

Funkar det fortfarande dåligt kan du ta hjälp av Rachel Smith, lärare i engelska som andraspråk i Pennsylvania. Hon har lagt ut en snabbkurs i sin Youtube-kanal Rachel’s English.

Men för alla som trots råden tyckte att det var omöjligt att få Butti … Boot … ja, det där efternamnet över tungan – Pete Buttigieg kom med en egen lösning. Till en programledare i Washington Post Live, som körde fast totalt vid det här fonetiska längdhindret, gav han ett enkelt råd:

– Kalla mig borgmästare Pete bara.

Till sist, när vi hade lärt oss säga … öh … Mayor Pete, kom nästa utmaning. Hur stavas karlns efternamn egentligen? Namnets ursprung? Pete Buttigiegs far är invandrare från Malta. Ön har sitt eget språk, maltesiskan – en slags blandning mellan arabiska och italienska.

Nu har alltså saken löst sig av sig själv. Efter att Vermont-senatorn Bernie Sanders, 78, vann i både New Hampshire och Nevada, och tidigare vicepresidenten Joe Biden, 77, tog hem segern i South Carolina meddelade Pete Buttigieg den 2 mars att han hoppade av. Tycka vad man vill om att valets åldermän skåpade ut den unge utmanaren, blott 39-årige Mayor Pete. Biden och Sanders är i alla fall betydligt lättare att uttala än Buddha … Boot … what ever.