Tiden rusar iväg. Det som var det nya heta 2012 – content – gav alla tidigare så kallade uppdragspublicister en ny, lite stiligare kostym och lite mer råg i ryggen. Förändringen satte fingret på en bransch med mer att erbjuda än att enbart skriva och filma på uppdrag.

Content marketing lyftes fram som en spelare i en parallell liga till reklamen. De två branscherna spelar på liknande arenor, men på lite olika sätt. Där reklamen talar med en tydligt tendentiös röst satsar content på ett mer verklighetsbaserat berättande, med en direkt förankring i realiteter. Här berättar du dina egna nyheter och historier och använder dem som regel i kanaler som du själv behärskar.

Journalistik? Nej, även om det är rätt likt finns det minst en avgörande skillnad: du äger liksom själv både förlaget och tidningen, och använder dem för att skildra dig själv. Och det är du som har sista ordet om allt som publiceras.

Under åren har en rad böcker givits ut som förklarar allt det här. I dag, en mer mogen tidsålder för content-branschen, finns även en rad intressanta poddar där företrädare ger olika tips och diskuterar hur de jobbar.

En favorit är Content Inc, en podd skapad av branschens egen rockstjärna, Joe Pulizzi, amerikanen som lär ha skapat hela begreppet content. Det har han varit bra på att slå mynt av via plattformen Content Marketing Institute. Nu har han alltså även sin egen podd – komplett med Seinfeld-aktigt musikintro. I föredömligt korta avsnitt – fem till tio minuter, vilket är rätt unikt i podcast-sammanhang – ger han sig på ämnen som storytelling, varför man ska skriva sin egen bok, hur man gör ett avtryck på marknaden genom att publicera content med mera. Intressant, dessutom är Joe en riktigt underhållande berättare.

Ett favoritavsnitt är podd nummer sex, där han berättar om sin farfar, begravningsentreprenören, som hade en enkel och jordnära kundfilosofi hämtad från ett långt arbetsliv med döingar och deras efterlevande släktingar. Saker som sådde frön i den unge content-gurun in spe.

Några andra poddar om content att utforska:
• The Content Strategy Podcast
• The Copyblogger Podcast
• Content Jam
Du hittar dem via valfri podd-app, till exempel Podcaster. Flera går även att hitta på Spotify.