Ett arbetsår är snart över, det börjar bli dags att stänga ner datorn några veckor och göra andra saker. Åka på utflykter, bada, grilla, kitta fönster och läsa.

Läsa. Inte skriva. På sin höjd lite strödda anteckningar. Annars bara läsa. Ladda batterierna och fylla på med intryck. Så att det finns något att plocka ur när höstens arbete bakom tangentbordet startar igen, någon gång, långt framme i augusti.

En evighet dit, känns det som just nu.

Men den evigheten kommer för många av oss att fyllas av en hel del bladvändande. Ett sätt att ladda batterierna är att läsa om hur andra gör. En rad författare, journalister och copywriters har skrivit sina egna, självbespeglande böcker om hur de går tillväga. Ofta är tipsen rätt vardagliga, flera vinnlägger sig om att få det att låta som något alla kan göra. Vilket kan kännas skönt. Andra är mer mystiska.

Ett lästips inför sommaren är boken Tag och skriv, utgiven tidigare i år av Natur & kultur. Där avslöjar kända svenska författare – som Majgull Axelsson, Klas Östergren, Johan Theorin och ett tiotal andra – hur de ser på sitt eget skrivande. De berättar om var de kör fast och ger en del handgripliga råd. Som Kristoffer Leandoer, som menar att det är viktigt att kunna ljuga, inte ha för bra minne, och att trötthet kan vara ett bra verktyg: ”Till sist ger självkritiken helt enkelt upp, går hem och lämnar gränsen obevakad.”

Funkar för honom i alla fall.

Trevlig sommar.

 

Fler lästips för skribenter:
On Writing – Stephen King

Ord till salu – Jan Cederquist (slutsåld klassiker, men brukar gå att hitta på antikvariat.net och Bokbörsen),

Sälj det med ord – Mattias Åkerberg

The Spooky art – Norman Mailer

Elmore Leonards 10 Rules of Writing – Elmore Leonard

On Speaking Well – Peggy Noonan