TEST: Fixar du orden på svenska?

Outsourca, briefa, committad…
Engelskan fortsätter äta sig in i svenskan och vi undrar: Hur engelsk-influerad har du blivit? Gör vårt enkla test och se hur snabbt du hittar svenska synonymer till vanliga ord och uttryck i vår vardag.
Dessutom bra länkar för dig som aktivt vill av-anglifiera dina texter.

Nej, inte ännu en text med trötta argument för eller emot. Låt oss bara konstatera att kampen om svenskan kontra engelskan går vidare. Och att det finns moteld att sätta in för den som vill.

En som håller emot är journalisten Ulrika Knutson, som i radions Godmorgon världen häromveckan röt till mot att svensk forskning numera publiceras på engelska. Följden: Forskningsresultaten når i allt mindre grad ut till svenskarna. På sikt ett demokratiskt problem då intresset för att finansiera forskningen riskerar att sjunka. Trots allt förstår, tänker och skriver de flesta av oss bättre på vårt eget språk.

För mig personligen är det mest enskilda uttryck som låter fel som skaver. Som ”Det här var allt för nu” som avslutning på ett tv-program, där det förr gick alldeles utmärkt att säga ”Det var allt vi hade att bjuda på i kväll”. I det fallet är min personliga strategi att råka höra den alternativa tolkningen ”alltför nu”. Med andra ord  – ”det här blev lite för mycket av samtiden” – vilket skänker en viss barnslig känsla av passivt motstånd.

TEST

Vårt enkla test består av tretton engelska ord eller uttryck som vi hör så ofta att de nästan blivit norm – och därmed svåra att snabbt hitta rätt term för. Det gäller att så fort som möjligt hitta det svenska ordet.

Redo? Ta tid på din mobiltelefon. Frågorna finns i den blå rutan, svaren hittar du längst ned i den svarta rutan.

LÄNKAR

För den som aktivt vill av-anglifiera sitt språk finns bra verktyg på nätet. Här är några: