Du kan skriva, och du kan formulera meningar som höjer sig lite över det grå och vardagliga. Men en skribent behöver även få tag på något att förmedla, och det kommer ofta från någon som blir intervjuad.

Research är en sak. Det klarar en skribent som regel av med hjälp av olika källor på nätet. Ett ensamjobb som inte kräver någon större interaktion med andra människor. Med intervjun är det precis tvärtom. Där behöver du en livs levande människa som berättar saker för dig – en metod som kräver sin teknik. Här är några tips.

På plats eller via telefon
Det första du måste bestämma är om du ska träffa informanten öga mot öga, eller nöja dig med ett telefonsamtal på en uppgjord tid. Båda metoderna har sina fördelar. När du träffar någon på plats kan du snappa upp saker runt omkring som kan bygga upp miljöbeskrivningar. Bland nackdelarna finns att det tar längre tid för er båda. Inte minst för dig, som ofta får ta dig till personen du vill intervjua. Ett telefonsamtal är lättare att skräddarsy in i en tajt kalender. Telefonsamtalet har också fördelen att det blir mer koncentrerat, och utan olika distraktioner.

Få personen att slappna av
För att få människor att berätta öppenhjärtigt måste du först få dem att trivas i intervjusituationen. Öppna med lite allmänna frågor där du intresserar dig för personen, inte bara det som passar din text.

Bryt isen med en faktaruta
Ett sätt att bygga en bra atmosfär för samtalet är att börja med en faktaruta. Ställ frågor enligt formuläret ålder, yrke, bor, familj, intressen och så vidare. Faktarutor är dessutom ett bra extramaterial med högt läsvärde. Oväntade saker som att förvaltningschefen lyssnar på dödsmetall kan vara det som får läsaren att bli lite extra intresserad. Faktarutor är dessutom layoutarens bästa vän, en byggsten att bolla med för att få ihop sidan.

Lyssna och styr
Informanter är inte alltid lätta att leda precis dit du vill. En del drar i väg åt helt fel håll, och är svåra att få in på den röda tråden. Ett trick är att låta dem prata av sig lite, det kan även ge bra information som du inte hade räknat med. Så finns det tid … ha tålamod. Men att öva upp ett sätt att snyggt avbryta och leda in på rätt spår är en överlevnadsstrategi för intervjuare. Även om det är en hög chef eller en känd person du talar med så är det du som bestämmer i intervjusituationen.

Tänk på tiden
En vanlig intervju av standardlängd kräver ofta runt en timme om den ska bli bra. Men det har inte alla tid med. Ska du få en upptagen och eftersökt person att ställa upp kan du behöva göra det betydligt snabbare. Samtidigt … är det just en känd person kan det räcka med några väl valda oneliners, sedan kan du bygga upp resten från information som är lätt att hitta på nätet.

Spela in – eller inte
Det bästa sättet om du behöver exakta citat är att spela in intervjun, vilket även gör att du kan slappna av och koncentrera dig på att lyssna och ställa frågor i stället för att anteckna. Baksidan är att det är oerhört tidskrävande att i efterhand lyssna igenom materialet och göra anteckningar. Är du skicklig med pennan är det en betydligt snabbare och smidigare metod än att spela in. Är du snabbare med tangenterna än med pennan – ta med en laptop och anteckna i den.

Bild: Mohammed Hassan, Pixabay