I dag finns så mycket annat att roa sig med. Men en gång i tiden var det så kallade fikonspråket både en lek och ett hemligt kodspråk som gjorde avtryck.
Ursprunget till det märkliga fikonspråket verkar vara svenskt, eller möjligtvis nordiskt. Det finns i alla fall belägg även på finska.
Här hemma är fillingar och fimp ett par exempel … ja fikonspråkets ord börjar ofta på fi.
Uttrycken konstrueras genom att ordet fikon delas i fi och kon. Sedan delas även andra ord upp och pusslas ihop med det trasiga fikon-ordet.
Text till exempel. Dela i te och xt. Sätt sedan fi framför xt och te framför kon: fixt tekon.
Bil? Bikon fil. Dator? Fitor dakon. Alkohol? Fikohol alkon?
För den som har saker att dölja – vilket brukar vara ett typiskt skäl att skapa kodspråk – går det att hitta användbara saker som fipa sukon, figga likon fint rukon, finta snatkon, filka skokon etcetera.
Barnsligt? Men om du tillhör de omogna som fastnar och inte kan sluta är du ändå i fint sällskap.
Bland dem som intresserat sig för fikonspråket och andra former av kodspråk finns August Strindberg. Det är också ett ämne som språkvetare brukar ha koll på, eftersom det här innovativa sättet att prata trots allt givit upphov till några märkliga men hävdvunna svenska ord.
Fakta: Fikonspråket enligt svenska akademins omfattande ordbok:
FIKONSPRÅK(ET). ett slags skämtsamt, av skolpojkar användt hemligt språk grundat på förvrängning av ord gm inskott av delar av ordet fikon (”fibben gukon” = gubben osv.). (Lundin o.) Strindberg GSthm 530 (1882).
Foto; Cottonbro, Pexels