Ibland blir det suddigt, andra gånger konstigt. Eller bara dåligt utan att det riktigt går att sätta fingret på vad som är fel. Att lyckas med sina foton är en kombination av talang, rätt utrustning och att hela tiden kämpa vidare och lära sig nya saker.

Men enligt Jeanette Larsson, fotograf på Newsroom, kan de flesta lära sig att ta bättre bilder.
– Det finns flera enkla tips som är lätta att ta till sig, säger hon.

Nu har hon samlat sina tio bästa råd i en snabb punktlista som tar dig en bit på vägen:


1. Skaffa rätt utrustning.
Enklaste fickkameran eller mobilen fungerar till en viss gräns men en systemkamera ger trots allt bättre resultat. Systemkameror finns i alla möjliga prisklasser, men för den som inte satsar på en karriär som proffsfotograf duger det gott med Canons och Nikons modeller för runt 5.000 kronor.

2. Ta många bilder.
Slösa på utrymmet på minneskortet, det kostar inget extra. Nöj dig inte med tre bilder, ta hellre 30 på varje motiv för det är bra att ha många att välja på när du kommer tillbaka till datorn. Många bilder blir misslyckade, människor blundar och gör konstiga miner. Det gäller särskilt gruppbilder. Ett stort minneskort är en billig investering.

3. Gå närmare.
Ett av de vanligaste nybörjarfelen är att stå för långt ifrån. Då får du med en massa oväsentliga saker i bilden i stället för det som du egentligen skulle ha med. Det typiska tillfället är vid porträttfotografering. Ta ett par steg närmare så blir det nästan alltid bättre.

4. Se upp med bakgrunden.
Ett typiskt misslyckat porträttfoto har en tegelvägg eller en konstig mönstrad tapet i bakgrunden, eller en stolpe som sticker upp bakom huvudet på den du fotograferar. Försök hitta en neutral bakgrund eller en lugn vy som inte stör.

5. Undvik skuggor när du använder blixt.
När du tar bilder på någon som står med en vägg tätt bakom så tänk på att blixten ger slagskuggor. Flytta ut den du ska fotografera ett par meter så slipper du det. Blixten kan också vara en metod för att jämna ut skuggor om du fotograferar i starkt solljus.

6. Fotografera inte dig själv med mobilen.
Ta en porträttbild av sig själv med mobilen – det är en klassiker. Men resultatet brukar inte bli så smickrande. Du ser stel och hoptryckt ut och även om du inte har dubbelhakor i vanliga fall så kan du ge dig den på att de dyker upp då. Lämna hellre över telefonen till en kollega och be om hjälp med att trycka av.

7. Appar ger bättre mobilbilder.
Det finns en uppsjö av bra fotoappar till mobilen. Med hjälp av dem kan du få snygga resultat och spännande effekter med några enkla knapptryckningar. Ladda ner och testa dig fram, de flesta av dem är dessutom billiga. Camera+ för Iphone till exempel. Den kostar bara sju kronor, har en massa roliga filter och ger dessutom både bättre upplösning och större filformat.

8. Köp rätt program till datorn.
Photoshop är populärt när det gäller program för att hantera bilder i datorn. Det är fortfarande relativt dyrt i sitt standardutförande, men det finns en enklare variant – Photoshop Lightroom – som klarar enklare bildbehandling. Det går att få tag på för omkring tusenlappen.

9. Placera människor rätt.
Fotografera helst inte människor rakt framifrån, testa till exempel med att be dem vrida sig lite åt sidan. Bilder underifrån brukar inte bli så bra, så ställ dig på en stol om någon är längre än du själv. Prata med den du fotograferar, uppmuntra och försök skapa en trevlig stämning. Det brukar synas på bilderna.

10. Gå en fotokurs.
Att gå en kurs kan vara en bra idé – både för nybörjaren och för den som vet lite mer. Några timmar med en proffsfotograf som du kan ställa frågor till ger mycket både kring hur du ska göra med kameran och hur du komponerar bilder. Lär du dig sedan också att hantera bländare och slutartider har du kommit ganska långt.

För mer information eller om du vill veta mer om våra fototjänster, kontakta:

Jeanette Larsson, 031-712 4016, Gun Rosendahl, 031-712 40 04