Det kan vara ett hjärta, ett spöke, en apa som håller för öronen eller kanske ett glas bubblande champagne. Du har säkert stött på de grafiska bilderna som kallas emoji och som beskriver känslor och humor i sociala medier, sms och e-post.

Den första emojin skapades redan i slutet av 1990-talet. I dag finns över 800 olika symboler. Nya tillkommer hela tiden och forskare och språkprofessorer är överens om att det är ett av de snabbast växande språken.
Det är inte så konstigt med tanke på att antalet mobilabonnemang (drygt 6,9 miljarder) är i stort sett detsamma som antalet människor på den här planeten (7 miljarder), enligt statistik från FN.

Den amerikanska sajten Emojitracker håller koll på hur många emojis vi använder på Twitter – och vilka som är mest populära.
Tidigare har hjärtat varit ohotat i toppen, men i skrivande stund har symbolen “face with tears of joy” alltså ungefär “jag skrattar så jag gråter” tagit över ledningen med 481 838 568 användningar.

Vissa emojis används mer under speciella tillfällen under året, till exempel ökar användningen av fyrverkerier och hamburgare i samband med USA:s självständighetsdag den 4 juli.
Vi sticker inte ut hakan särskilt långt om vi spår att julgranar, snögubbar och rosettprydda paket kommer att fylla våra sociala flöden de närmaste veckorna.Emoji

 

Topp 3 emojis på Twitter enligt Sajten Emojitracker.
1. Face with tears of joy. Har använts över 483 300 000 gånger och betyder ungefär “jag skrattar så jag gråter”.
2. Black heart suit. Har använts över 454 800 000 gånger och föreställer hjärter ess i en kortlek.
3. Heavy black heart. Har använts över 212 600 000 och används som en klassisk kärlekssymbol.


Fotnot:
Emoji är japanska och står för e-, bild, mo-, skriva och ji, tecken eller bokstav.