Ja, så har det hänt då. Det som ingen trodde på. Fastighetsmagnaten Donald Trump har börjat flytta över en del av sitt bohag till 1600 Pennsylvania Avenue. Inte utan att man undrar vad han tar med sig. Hårfönen? Sina inramade omdömen från New York Military Academy (bland annat lär han ha fått högsta betyg i ordning och uppförande)?

2011, under den årliga middagen för journalister som bevakar Vita huset, skämtade Barack Obama inför publiken – bland andra Trump själv – om att ”the Donald” hade viktiga saker att ta i tu med om han blev president. Som att utreda om månlandningen 1969 verkligen ägde rum, att ta reda på vad som hände med utomjordingarna i Roswell 1947 och att göra om Vita huset till hotell och kasino – med lila neonskylt, presidential suite och golfbana.

I dag är det en slags arketyp för en makthavares boning. En marängbakelse i trä, stål och betong med minutiöst tuktade omgivningar. Man får känslan av att gräsmattornas strån mäts med linjal.

Huset byggdes 1792, elva år efter att de amerikanska revolutionärerna besegrat britterna. Då var det en besvärlig vildmark byggjobbarna fick ge sig in i med sina verktyg. Många av dem som skapade den här kritvita byggnaden var förresten svarta slavar.

I början hette det inte alls Vita huset. Byggnaden hade olika färger och kallades olika saker, lite beroende på vem som bodde där, som Presidential Palace, Presidential Mansion och Presidential Castle.

Speciellt vitt blev det inte förrän efter att britterna härjat under 1812-års krig. Hela kåken brändes ner och i princip var bara ytterväggarna kvar. När palatset byggdes upp igen målades det om i vit färg – förmodligen för att dölja rökskadorna på exteriörerna – och har fått se ut så sedan dess. Först kring 1818, när femte presidenten James Monroes regerade, började amerikanerna säga Vita huset på allvar.

Men det mer officiella namnet var Executive mansion ända tills Theodore Roosevelt flyttade in i början av 1900-talet.

Obama skämtar om Trump: https://www.youtube.com/watch?v=k8TwRmX6zs4