Språket utvecklas hela tiden. Knappt har vi hunnit plugga in förra årets nyordslista med utryck som influerare och filterbubbla förrän det är dags att lära oss nya. Alternativa fakta till exempel. Egentligen inget helt nytt, det finns belagt redan i början av 90-talet, men utan att få något ordentligt genombrott. Förrän nu.

Konstigt nog verkar alternativa fakta alltid plocka åt sig rätt många anhängare, hur galna de än är. Som när forskaren Olof Rudbeck i slutet av 1600-talet gav ut ett större verk, Atlantican, där han påstod att mänsklighetens vagga var i Sverige. Det sjunkna Atlantis som Platon skrev om var inget annat än gamla Svedala, jo men. Eftersom Rudbeck redan var uppburen forskare, han upptäckte lymfkärlssystemet, och eftersom Sverige var en stormakt som gärna körde med lite propaganda, var det många som tyckte det lät riktigt bra.

Ett annat exempel är när franske historikern Robert Faurisson och en del andra började hävda att förintelsen av judar under andra världskriget var något av en bluff. 

Alla bilder och vittnesmål… Nja det har nog ändå inte hänt. 

Eller när Galileo påstod att jorden snurrar runt solen. Näpp, inkvisitionen hade alternativa fakta. 

Lite makt och pondus bakom så kan det mesta få fäste, även om det skaver ordentligt.