Ljusstakar, stjärnor och doften av gran och glögg. Visst, men det behövs även lite ljudmässig inramning för att få till stämningen. Här kommer Newsrooms guide till den bästa julmusiken.

Christmas, Chris Isaak. Smäktande sång, Farfisa-orgel och Hawaii-gitarrer – Chris Isaaks jul verkar vara specialdesignad för alla som hellre drar på sig färgglad strandskjorta än ylleslipover på julafton. Men det funkar även för oss som firar samma gamla vanliga vita eller gråa jul här hemma.
Lyssna här!

A Christmas Gift for You from Phil Spector. Spectors Wall of Sound, med en uppställning värdig en symfoniorkester i studion, gifter sig perfekt med klassiska amerikanska julhits som White Christmas, Sleigh Ride och Winter Wonderland. För övrigt Freddie Wadlings favorit bland julskivorna.
Lyssna här!

The Motown Christmas Collection. Vad kan man säga? Med artister som Stevie Wonder, Jackson 5, Marvin Gaye, The Supremes och Smokey Robinson i stallet kunde Motown sätta ihop en julskiva som knäckte det mesta. I studion hade bolaget dessutom musiker utöver det vanliga, som mästerbassisten Jamie Jamerson. Förgyller vilket julfirande som helst.
Lyssna här!

Christmas, Ella Fitzgerald. The First Lady of Jazz kunde gott ha knyckt titeln First Lady of Christmas också. Flera av de klassiska julhittarna är med, arrangerade på klassiskt storbandsvis med cool kör och scatsång. Även en del låtar som har en mer tydligt religiös prägel, bland andra O Come All Ye Faithful och O Little Town of Betlehem.
Lyssna här!

Quality Street – A Seasonal Selection for All the Family, Nick Lowe. Lite udda, med låtar som Christmas at the Airport och Hooves On the Roof, men med ett skönt sound och en trevlig lunk. Perfekt när du har hört Holy Night en gång för mycket.
Lyssna här!

God jul. För alla som tröttnat på det anglosaxiska tjafset och längtar tillbaka till efterkrigstiden – äldre inspelningar med Alice Babs, Yngve Stor och hans Hawaii-orkester, Edward Persson, Evert Taube, Ulla Billquist med flera.
Lyssna här!

Några andra oumbärliga:
The Christmas Album, Frank Sinatra
The Christmas Collection, Johnny Cash
Elvis’ Christmas Album, Elvis Presley
Mahalia Jackson Sings Songs of Christmas
Christmas Songbook, Jim Reeves
Bing Crosby, Christmas Classics