Carl Bildt, Zara Larsson och Jonas Gardell har något ihop. Ja, Zlatan är förresten också med. Den gemensamma nämnaren? De är svenskarna som har mest makt på Twitter.

Det är organisationen Medieakademin som har tagit fram uppgifterna om vilka som når flest, har klättrat bäst, har mest makt med mera när det gäller olika sociala medier.
Carl Bildt, som var tidigt ute med att anamma den nya tekniken, har mest makt efter att han gått om Soran Ismail – som halkat ner till placering åtta. Zara Larsson är tvåa, Jonas Gardell fyra och Zlatan sexa.
Carl Bildt kan även kan även njuta av att Moderaterna är största svenska partiet på Twitter, tätt följda av Socialdemokraterna. Sverigedemokraterna må ha växt till tredje största partiet i opinionsundersökningarna, men när det gäller Twitter ligger SD på näst sista plats. De slår bara Kristdemokraterna som ligger risigt till även när det gäller riksdagsspärren.
SD kan dock trösta sig med att de ligger femma på listan över de twittrare som klättrat mest under 2017. Fast även bland uppstickarna är det en moderat som tronar på första plats: riksdagsledamoten Hanif Bali, tätt följd av bloggaren Linn Ahlborg och youtubern Manfred Erlandsson. Andra som tagit sig in bland klättrarnas tio i topp är Göteborgs-Postens ledarskribent Alice Teodorescu (10) och sossen Anders Ygeman (8) som fick lämna posten som inrikesminister i höstas.
När det gäller Facebook har flera nyhetsmedier slagit rot på tio i topp över de mäktigaste. Expressen på första plats, Aftonbladet på fjärde och TV4 på femte plats.
Men på Instagram är det ingen som slår Zlatan när det gäller antalet följare – över 27 miljoner – vilket är cirka fem miljoner fler än HM och mer än dubbelt så många som youtubern Pewdiepie. Fast talar vi Youtube är det inte ens en match om vem som leder ligan. Pewdiepie, med 56 miljoner följare, fortsätter att vara överlägset störst av svenskarna. Tvåan Avicii seglar i bakvattnet med 10,5 miljoner följare och Zara Larsson, trean, har jämförelsevis blygsamma 3,3 miljoner.

Läs hela listan här!