I december var målet om smygreklam mot bloggaren Kissie uppe i Patent-och marknadsdomstolen.

– Kissie beläggs med vite, säger Göran Björklund, PR-konsult på Newsroom.

Kissie, som gjort sponsrade inlägg om ett företag som säljer begagnade mobiltelefoner, får enligt domen betala 100 000 kronor om hon gör om saken – det vill säga medverkar ”till att utforma framställning så att den inte tydligt kan identifieras som marknadsföring”.

Det handlar om två inlägg i hennes blogg och ett på Instagram där reklammärkningen enligt Konsumentombudsmannen (KO) inte var tillräckligt bra. Därför stämde KO Kissie och dom föll den 31 januari. Domstolen dömde att ett av blogginläggen och Instgraminlägget stred mot marknadsföringslagen, medan det andra blogginlägget, som märkts med texten ”sponsored post” frias.

Kissie själv verkar dock måttligt nedslagen av domen. I en blogg från den 31 januari skriver hon istället att ”jag vann min del”.

Även Kissies samarbetspartner Tourn Media blev stämda, men målet mot dem lämnades utan bifall. Tourn Media får därför sina rättegångskostnader på 964 383 kronor betalda av Konsumentombudsmannen.

Göran Björklund på Newsroom har följt rättegången med stort intresse.

– Utslaget är principiellt viktigt, det är en av de första rättegångarna som tar upp influencers agerande på nätet, säger han.

Enligt honom är lagstiftningen kring nya kanaler och plattformar vag.

– Det är jungfrulig mark. Dessutom domineras branschen av unga personer, många med dåliga insikter om vad som gäller.

Anser du att domen är bra?

– Ja, men jag tycker inte att det här räcker. Det behövs även någon form av branschkodex och självreglering som utgår från dagens lagar och regler i kombination med sunt förnuft. Dessutom skulle bloggarna ha nytta av en bättre branschförening, den nuvarande fungerar inte bra.

Läs mer

Stämningsansökan mot Kissie och Tourn Media

Rättens pressmeddelande efter domen

Hela domen: Domen i Stockholms tingsrätt går att beställa som PDF. Kontakta Patent- och marknadsdomstolen

Kissie kommenterar domen

 

För mer information, kontakta:

Göran Björklund, 031-712 40 06