Charles Willeford. Låter namnet bekant? Förmodligen inte. Förmodligen är det istället den bästa deckarförfattare du aldrig har läst.

En del minns kanske filmen Miami Blues som bygger på en av hans böcker – en studie i en glad psykopats liv och leverne, lysande gestaltat av skådespelaren Alec Baldwin.

Historien handlar om småkriminelle och våldsbenägne Junior Frenger som gillar att råna butiker. Han muckar från kåken, anländer med flyg till Miami och lyckas redan på flygplatsen komma i bråk med en man som avlider. Det sätter fart på blodhunden sergeant Hoke Mosley, i filmen suveränt spelad av Fred Ward. Moseley återkommer sen i tre böcker till av Willeford (1919–1988) som hittade sitt yrke efter att ha provat på en rad andra saker i livet: luffare på godståg, stridsvagnsofficer, proffsboxare, poet, collegelärare i engelska och filosofi med mera.

Willefords rappa och exakta formuleringar är en perfekt mix ihop med hans underliggande analytiska perspektiv på karaktärerna – som gjort för högklassiga romaner om brott.

Precis som med en del andra av de skickligaste pulp-författarna – exempelvis Elmore Leonard – är han dessutom en bra läromästare för den som vill bli bättre på att skriva journalistik eller copy. Läs, njut och sno några formuleringar.

Läs mer: Miami Blues finns att köpa på antikvariat.net för runt 50 kronor.