Kontoret blev plötsligt invaderat av målare, med penslar och rollers – som de till skillnad från oss som bara stryker om sommarstugan var tionde år behandlade som finkalibriga instrument. En av dem visade sig vara intresserad av böcker, och snart kom den där frågan, kanske den vanligaste för oss som jobbar med text.

– Får du aldrig skrivkramp?

Nja, projekten väntar på att bli klara och det moderna mediesamhället har inte mycket plats för bohemiska genier som levererar när de har lust, i alla fall funkar det inte särskilt bra i PR-branschen. Det enkla svaret är att det inte finns så mycket tid att grotta ner sig i skaparångest.

Men visst, en del gånger går det trögare än andra och inledningen tornar upp sig som en mur framför brödtexten. Då gäller det att ha några knep i bakfickan.

Det mesta handlar om ingressen. Är den bara klar brukar resten kännas lätt, så det gäller att ta sig förbi den. Ingressen ska helst ha tre rader, en del kallar det en trestegsraket som ska få fart på läsarens sug efter att få veta mer. Upplägget är ungefär så här.

 

  • Först ett påstående: Många känner Albert Einstein som en genial fysiker.
  • Sedan ett motdrag: Få vet om att han även jobbade extra i släktens firma och var bra på att slå mynt av sina kunskaper.
  • Sist en mening som förklarar vad du är ute efter: Nu kommer boken om hur han drog in alla pengarna.

(Här passar det ofta bra med ett citat).

 

För att få ihop de tre raderna gäller det att dammsuga research- och intervjumaterial efter något som kan hugga tag i läsarens intresse. Ett bra citat, en mening som pekar in mot det intressanta. Testa dig fram, prova med flera olika lösningar tills du själv blir sugen på att läsa fortsättningen. Funkar det inte kan det vara bra att ha lite romaner till hands på kontoret. Välj en favorit, leta upp ett stycke som har en medryckande inledning, stjäl upplägget och gör det till ditt eget.

Om inte det heller gör susen? Börja skriv vad som helst även om det känns dåligt. När du väl har fått ihop några kassa rader har du något att stryka och ändra i, då brukar tankarna klarna.