Efter tio år med smartphones är det en del som börjat tröttna, påhejade av kvällstidningsrubriker om att appar leder till depressioner och gör oss dumma. Inte minst inför sommaren är det en del som tänker till. Kanske vore skönt att skippa uppdateringarna några veckor?

De sätter igång och rensar mobilen. Och när de väl har börjat blir det gärna som en rejäl källarstädning: fler och fler grejer känns rätt onödiga och snart åker även ungarnas gamla leksaker och den fina vintagestereon med i febern. Du börjar tänka att ”det här är inte bra för sommaren, det här är för alltid”. Men så händer det. Du stöter på saker som inte riktigt går att slänga. Gamla skjutdörrar eller något spistillbehör som tillhör bostaden, saker som måste vara kvar den dagen man flyttar.

Temperaturen sjunker och till slut står du där med en massa skräp kvar

Både mobiler och datorer är fulla av sånt – så kallad bloatware. Appar som fanns med när de levererades från fabriken och som inte går att få bort. Fast det finns specialtricks att ta till. Surfa på ”radera bloatware”.

Ett annat alternativ är att byta telefon. Gå in på mobilbutiken och kolla efter den billigaste och enklaste old-school modellen. De brukar kosta 200 till 300 kronor, slinker lätt ner i minsta fickan, klarar både samtal och SMS och har ofta inbyggt FM-radio som inte kräver uppkoppling (bara en sån sak). Dessutom behöver du bara ladda dem typ en gång i veckan, något som kan få den mest hårdhudade viralknarkaren att bli nostalgisk. Sedan är det bara att gå ner till Pressbyrån och köpa en kontantladdning, skicka sitt nya nummer till närmaste släkten och några väl valda vänner och känna sig fri.

Men förmodligen blir det väl som att ställa sig in på en trist diet eller att hyra ut lägenheten och försöka bo i sommarstugan för att spara pengar: en kick i början, sedan kommer verkligheten i kapp. Men ett par semesterveckor? Kan vara värt att testa.

 

För dig som inte klarar att stänga av: Skaffa en app som ordnar det åt dig. Iphone-appen Moments till exempel. I den sätter du upp en maxtid per dygn, sedan säger telefonen till dig att stänga av. För Android finns Offtime där du även kan blockera distraherande appar.

Fler stänga av-appar: AppDetox, BreakFree, Stay on task och Flipd.