Ice T, Icecube … snabbhäftande etiketter som inte kom till de där rapparna av en slump. Båda hämtade sina fejkade alias från författaren Robert Beck (1918–1992), mer känd som Iceberg Slim.

Slim förevigade den afroamerikanska gatuslangen och miljöerna där den talades, i böcker som Pimp och Trick Baby. Historierna bygger på hans eget frånstötande liv som ung fixare, tricksare och sutenör i Chicago, där han i slutet av depressionsåren fick full fart på sin småbrottsliga verksamhet. Historierna är osminkade skildringar av mänskligt elände och drömmar om snabba stålar, och av den logik som gällde bland de mer ljusskygga av dem som hankade sig fram på bakgatorna och haken i 40-och 50-talets Chicago, där bebop-jazz och blues utgjorde en musikalisk fond. Men Iceberg Slim var inte enbart någon som lyfte fram annorlunda miljöer. Han hade även ett sväng i språket som gjorde honom odödlig. Slim kom från ett fattigt område i Milwaukee och hade en uppväxt som kantades av familjeproblem. När han som 18-åring satte kurs mot Chicago hade han redan avtjänat ett par kortare fängelsestraff.

Hur han fick sitt namn? Enligt legenden blev det skottlossning inne på en av barerna och en kula susade tätt förbi Icebergs huvud. Men eftersom han var så påverkad förmådde han inte att vare sig huka eller ta till flykten. Iceberg stod bara kyligt kvar vid baren med sitt glas tills bataljen var över.

Sin väg in i litteraturen fann han i 40-årsåldern, efter att han lämnat gatan och drogerna bakom sig, skaffat familj och fått jobb i en av få legala branscher som stod till buds för en gammal förbrytare: insektsbekämpare.

Men antagligen kunde han rätt snart skippa de långa arbetsdagarna med skalbaggar och löss. Böckerna blev i alla fall storsäljare. Pimp, som kom ut 1967, hade sex år senare tryckts i 19 upplagor och sålts i två miljoner exemplar.

Engelskspråkiga utgåvor av Iceberg Slims verk finns att beställa via bland annat Adlibris. Böckerna är en guldgruva för den som vill snappa upp ett unikt och svängigt språk, med dialoger och miljöer som få av oss kommit i kontakt med. Men det är inget för den känslige.

Skaffa böckerna här eller här!

Lyssna på musiken här och här!