Trots att vi nu levt i decennier med både hemdatorer, mobiler och internet fortsätter den framrusande digitaliseringen att skapa nya saker som kräver egna ord.

Bland de 32 nya uttryck som Institutet för språk och folkminnen definierade 2018 har ungefär en tredjedel med uppkopplade prylar att göra. Exempelvis cyberyhygien, digifysisk och spårpixel*, för att nämna några.

Men det här med datorernas kolonisering av språkbruket har pågått länge. I nyordslistan för 30 år sedan – det i sammanhanget jungfruliga året 1989 – var det bara tre ord som gick att koppla till den spirande digitaliseringen: dataänka, ficktelefon och portföljfax.

Dataänkan är en ”kvinna som är gift eller sambo med en man som helt ägnar sig åt sin dator”, ett fenomen som med tiden förlorat det mesta av sin genusvinkel. Datorn flyttade rätt snabbt ut från mansgrottan och de senaste decennierna har vi alla – män som kvinnor – fått se hur den nästlat sig in i en rejäl del av både vårt yrkesliv och vår fritid. För att inte tala om hur den minidator vi ständigt går med i fickan tagit död på mycket av det sociala snacket i det offentliga rummet.

Inte direkt något man behövde bekymra sig om 1989 när ficktelefonen knappast var allmängods. Ordet är beskrivande på ett torrt och konstaterande, närmast byråkratiskt vis. Men den saken rådde folkviljan bot på redan året efter. Då puttade yuppienallen ner ficktelefonen till svenska språkets soptipp. Fast dagens hävdvunna ”mobilen” är ju inte så mycket roligare än ficktelefonen. Borde gå att komma på något roligare.

Angående ficktelefonen har 1989 års nyordslista med ett citat från i september 1967. Då stod en närmast profetisk teknikreporter på Svenska Dagbladet för ett tidigt belägg av ordet som först 22 år senare fick en kort blomstring. Reportern skriver om en ”sladdlös telefon som lätt kan bäras med. I en framtid kommer vi att få ficktelefoner. Det blir då möjligt att anropa folk som är i rörelse, oberoende av var de befinner sig på jordklotet.” Ända till mitten av 80-talet framstod det här som rätt utopiskt för de flesta som inte jobbade med spjutspetsteknik i telekombranschen.

Den bärbara portföljfaxen då? Låter som en betydligt mer cool pryl än den vanliga faxen, som sedan e-postens genombrott fått retirera till de mest dammiga hörnen på de av dagens kontor som har den kvar.

Andra nyord från 1989 som säger en del om vad vi var upptagna med då är axelvaddslinne, värsting och bugga.

* Cyberhygien. Rutiner för sund IT-säkerhet. Digifysisk. Att kombinera digitala kontakter med fysisk närvaro. Spårpixel. Datorprogram som kartlägger hur vi surfar oss fram på nätet och ser till att vi får se skräddarsydda annonser i exempelvis sociala medier.

Testa hur många av förra årets nya ord du kan i ett quiz.

Se hela listan med 2018-års nya ord.

Se hela listan med 1989-års nya ord.