– skribenter i världsklass för en struntsumma

Den var under en intervju med författaren Åke Edwardson jag fick tipset. Han skulle porträtteras för katalogen till Bokmässan i Göteborg och vi satt länge i hans skrivarlya och pratade.

Det nämndes en massa namn och vi verkade gilla samma saker. Som hårdkokta skribenterna James Ellroy och James Lee Burke. Och amerikansk dirty realism, med författare som Richard Ford och Raymond Carver. Och soulmusik, med mera med mera.

– The New Yorker är ett bra tips för att hitta ny, bra litteratur, sa han.

Det kom lite som i en bisats, men fastnade. The New Yorker? Det lät intressant. Staden som jag alltid velat bo i, som jag bara besökt en gång och förundrat gått runt i och kollat på alla höga hus. Och förvånat märkt att det gick att korsa Manhattan på ungefär samma tid som det tar att promenera från Masthugget till Korsvägen.

Listan med namnkunniga personer som bidragit med material till The New Yorker – första numret kom i februari 1925 – upptar en egen sida på Wikipedia, flera hundra namn lång. Filmregissören Woody Allen, neurologen Oliver Sacks (Uppvaknanden) sångaren Leonard Cohen, författaren Margaret Atwood (A Handmaid´s Tale), fotografen Diane Arbus. Plus tidigare nämnda favoriter som Richard Ford och Raymond Carver, och många, många fler.

Men det skulle dröja nästan 15 år innan jag fick hem mitt eget första ex i brevlådan, via en löjligt billig provprenumeration. 12 dollar för ett kvartal, för en tidning som kommer en gång i veckan? Jag betalade, mest för skojs skull, och var rätt övertygad om att det blivit något fel. En prestigetidskrift för under en tia per nummer? Dessutom skickad hela vägen från andra sidan Atlanten. Lät för bra för att vara sant. Sedan låg den plötsligt på hallgolvet en dag. 100 sidor, fullmatade med intressanta artiklar om musik, politik och kultur. Nyskrivna noveller av författare i världsklass, varje vecka.

Det är bara två saker som är dåliga. Papperet är florstunt och det räcker med minsta strimma chipsflott för att det ska se kladdigt ut. Och så är det omöjligt att hålla lästakten. Innan man har hunnit igenom ens en bråkdel av artiklarna dimper det ner en ny i brevlådan.

Sedan är det väl värt att utfärda en varning till eventuella påhejare av amerikanske presidenten Donald Trump. Han får sina fiskar varma i varje nummer.

 

Fotnot: En vanlig helårsprenumeration kostar 150 dollar.

Skaffa din egen provprenumeration för 12 dollar.