Tar man klivet ut i den digitala världen, där källkritiken inte står alltför högt i kurs, kan mycket ske. Ibland utan att det ens har skett. Ett exempel från USA är sociala medier-bedragerskan Anna ”Delvey” Sorokin.

Hon väntar just nu på en dom i ett uppmärksammat mål, där hon med hjälp av bland annat uppdateringar och inlägg på sociala medier, utmålat sig som en rik arvtagerska och dragit illegala fördelar av det.

Anna Sorokin blev älskad av New Yorks elit och säkert var det både spännande och kul … ända tills det upptäcktes att hon hade blåst alla på pengar och ägodelar.

Ett annat exempel är historien om restaurangen the The Shed at Dulwich. ”Skjulet”, med hemvist i kvarter som var så skumma att ingen ville gå dit, hade en fantastisk meny och fick en topprankning i Tripadvisor. The Shed at Dulwich hamnade i det absoluta toppskiktet bland Londons 18 000 restauranger. Problemet var bara att den inte existerade. Restaurangen skapades som ett projekt av medieprofilen Oobah Butler. I maskopi med Vice Magazine och en rad vänner på nätet byggde han upp ryktet om slummens pärla på restauranghimlen, stället där du kunde få mat och vin i toppklass, om du bara vågade dig dit.

Det var inte första gången (och förmodligen inte heller sista) som Oobah Butler fejkade allt och klädde av eller förpackade om sanningen. I slutet av april kom han med sin debutbok – ”How To Bullsh*t Your Way to Number 1”.

En fantastisk bok.

Ett mästerverk i sin genre och ett måste för den som vill hänga med i mediedebatten. Rekommenderas starkt.

Sägs det. Själv har jag bara läst om den på nätet.